Tanjug
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

Moguće je da će se na razgovorima o Kosovu u Vašingtonu pojaviti američki predsednik Donald Tramp, a jedno je sigurno, ne dolazi u obzir priznanje Kosova, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Prva.

Sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. septembra u Vašingtonu odložen je za 4. septembar, izjavio je u nedelju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Uliot.

– Kažu da postoji mogućnost, ako se nešto dogovorimo, da se pojavi Tramp. Spreman sam i pripremljen, ceo život se borim i znam šta mogu da očekujem, a svakako će biti teško. Albance ne zanima ekonomija, a nije problem razgovarati o bilo čemu, ali je problem šta može da se ponudi. Ako ponude da priznamo Kosovo, neće biti razgovora o tome, ponudite nešto ozbiljnije – istakao je Vučić.

On smatra da je specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel imao dobre ideje i da se Tramp dobro odnosi prema Srbiji.

– Razgovaramo o sporazumu o normalizaciji, ne o priznanju. Držimo svoju politiku čvrsto i jasno, ali ako vas zovu u Belu kuću, a odbijete, bilo bi neodgovorno. Poslednji put sam bio veoma prijateljski primljen u Beloj kući. Moramo da razumemo koliko je teška pozicija i nemamo mnogo aduta u rukavu, a moramo da brinemo o budućnosti zemlje i vodimo računa i o našem narodu na KiM – kazao je Vučić ističući da je najvažniji cilj očuvanje mira.

Povodom naslovnica u medijima da će u Vašingtonu biti reči o Republici Srpskoj, Vučić je najavio za sredu razgovore sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Srpske Željkom Cvijanović, o kako je objavljivano Dodikovom “dokumentu”.

– Dodik mi je rekao da ima neke ideje. Rekao sam da mi pošalje da vidim o čemu se radi, ako očekuju neku podršku od Srbije. Poslali su i dva puta sam pročitao, ali neću ga komentarisati dok sa njima ne razgovaram – kazao je povodom dokumenta za koji je Dodik objasnio da se odnosi na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Vučić je napomenuo da nikada nije govorio ništa protiv integriteta BiH, već se trudio da budu dobri odnosi Srba i Bošnjaka i da im je ruka Srbije uvek ispružena.

Predsednik Srbije je, između ostalog, ukazao da je otvoreno desetine fabrika na jugu zemlje da bi narod ostao na ognjištu i da se zato grade i auto-putevi.

– Ekonomski će biti lakše nego u velikim zemljama koje će primiti veliki novac od EU, ali smo mi dovoljno snažni i naša ekonomija će biti mnogo jača, pa verujem da ćemo moći da budemo prvi do kraja godine. Zato hoću da se zahvalim ljudima koji se bore. Poštujem ljude koji rade i videćete da ćemo u skladu sa tim graditi Vladu – kazao je predsednik.

Besmisleni napadi

Vučić je, govoreći o optužbama na račun Telekoma Srbije, naveo da ova kompanija posluje transparentno i da njena tržišna vrednost raste.

– Kažite u stvari da hoćete da uništite Telekom – odgovorio je na kritike o radu kompanije, a u osvrtu na aferu s izvozom oružja u Jermeniju ponovio da su priče o uvozu i izvozu oružja ugrozile srpsku namensku industriju. Zapitao i čemu je služio onaj besmisleni napad na Srbiju.

Izgradnja Nacionalnog stadiona

Povodom kritika spomenika Stefanu Nemanji, rekao je da je skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, jedan od najvećih majstora na svetu i istakao da će biti velika vest o tome šta još biti rađeno za srpsku kulturu. Najavio je izgradnju Nacionalnog stadiona iduće godine u blizini auto-puta “Miloš Veliki” i blizu Surčina, a kako je rekao, gradiće se od državnog novca i biće jedan od najlepših.

Prvi se vakcinišem

Aleksandar Vučić je komentarišući priče o vakcini kazao da će ona stići u Srbiju kada srpski stručnjaci kažu da je bezbedna, a očekuje je brzo.

– U naredna tri meseca očekujem i to je onda kraj korone i svega drugog. Ja ću prvi da primim vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu koja je dobra – kazao je predsednik.