PKS

Osim  što su nemačke  kompanije  u vrhu liste stranih investitora u Srbiji, zapošljavaju  60.000 radnika i angažuju domaće firme za svoje dobavljače,  Nemačka kroz razvojne projekte pruža snažnu finansijsku i ekspertsku podršku Srbiji upravo u oblastima koje su u vrhu prioriteta Privredne komore Srbije – u jačanju privatnog sektora, uvođenju dualnog obrazovanja i unapređenju tržišta rada prema potrebama privrede, digitalizaciji, podizanju konkurentnosti i internacionalizaciji  naših kompanija i čvršćem regionalnom povezivanju.

Premijerka Ana Brnabić je, na današnjoj konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posebno istakla pomoć GIZ-a, u uspostavljanju  Centra za digitalnu transformaciju privrede pri PKS, koji je fokusiran na podršku digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

Upravo u ovoj oblasti Srbija i premijerka Brnabić lično dobili su posebno priznanje kancelarke Merkel  koja je ocenila da „Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima”. To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

– Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija, više razvojnih centara nemačkih kompanija, veće investicije u istraživanja i razvoj, zajedničke nastupe na trećim tržištima. Sve to bi za Srbiju bio ogroman uspeh – naglasila je Brnabić.

Govoreći o odnosima u regionu, potrebi pomirenja i zapadnobalkanskim perspektivama premijerka Brnabić je poručila da na tome  svi u regionu treba zajedno da rade, uz podršku Nemačke, EU i drugih međunarodnih partnera. „Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve“, rekla je Brnabić i ocenila da Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana – zajednička regionalna komora jedina, trenutno najviše radi na uspostavljanju budućeg zajedničkog tržišta regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here