Tanjug/AP

Izrael se sprema na dug rat protiv Hamasa koji bi mogao da traje više od godinu dana.

Kako saznaje “Fajnenšel tajms”, prema izvorima koji su upoznati sa izraelskim vojnim planovima, višefazna strategija uključuje eliminaciju trojice vođa palestinske militantne organizacije, uništenje svih 24 bataljona Hamasa, razbijanje mreže tunela i sposobnosti upravljanja Gazom, prenosi “Jutarnji list”.

Početak 2024. obeležiće intenzivne kopnene operacije, koje bi trebalo da se protegnu na nekoliko meseci, a u drugom delu godine ide faza “tranzicije i stabilizacije” vojnih sukoba nižeg intenziteta.

Taoci i svet

Vremenski okvir izraelske strategije je fleksibilan i zavisi od više faktora, uključujući sposobnost operativnog delovanja na terenu, međunarodni pritisak i mogućnosti oslobađanja talaca.

Izrael je u petak pokrenuo veliki talas napada u pojasu Gaze nakon završetka jednonedeljnog prekida vatre u kojem su razmenjeni zarobljenici.

Pre isteka primirja, američki državni sekretar Entoni Blinken se sastao sa izraelskim ratnim kabinetom. Na sastanku je došlo do “iskrene razmene mišljenja” između Blinkena i ratnog kabineta o mogućnostima izraelskih kopnenih operacija u južnoj Gazi.

Načelnik Glavnog štaba Izraelskih odbrambenih snaga Herzi Halevi rekao je Blinkenu da će vojne operacije verojatno trajati “više od nekoliko nedelja”, a Blinken je pozvao izraelsku vladu da ograniči broj civilnih žrtava i stvori jasan humanitarni plan i aranžmane za bezbednost civila. Blinken je rekao i da će se međunarodni pritisak nastaviti da se povećava, sve dok traju vojne operacije visokog intenziteta.

Iako je bilo trvenja između SAD i Izraela oko njegovih vojnih planova i vođenja rata, na konferenciji za novinare koja je usledila posle sastanka, Blinken je ponovo potvrdio američku podršku izraelskoj vojnoj akciji u Gazi. SAD su dosledno nudile podršku izraelskim vojnim operacijama i povećale vojnu pomoć Izraelu nakon napada Hamasa.

Lasersko navođenje

Blumberg saznaje da je Pentagon isporučio ili radi na tome da Izraelu isporuči laserski navođene projektile, granate, uređaje za noćno posmatranje, municiju za uništavanje bunkera i nova vojna vozila. Operacijom na jugu izraelska bi vojska ušla u područje sa više od dva miliona ljudi, nakon što je oko milion ljudi pobeglo iz severne Gaze u južni deo uoči invazije.

Jednom kad uđu u južni deo opkoljene palestinske enklave, izraelski vojnici krenuće u potragu i eliminaciju trojice lidera Hamasa – Jahija Sinvara, Mohameda Deifa i Marvana Ise.

Nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju kojom su zauzeti veliki delovi severne Gaze, većina njegovih boraca i raketnog arsenala, kao i većina preostalih izraelskih talaca zarobljenih 7. oktobra, preselili su se na jug enklave.

Fokus Kan Junis

Južna ofanziva usredsredila se na Kan Junis, važno središte aktivnosti Hamasa i rodni grad Sinvara i Deifa, kao i na Rafu koja se nalazi na samoj granici sa Egiptom. Granični prelaz između Gaze i Egipta i podzemni tuneli za krijumčarenje “glavni su kanal kiseonika za Hamas koji obnavlja svoje vojne sposobnosti”, rekla je za FT osoba upoznata sa izraelskim ratnim planovima.

Izrael je u petak počeo da izdaje naredbe za evakuaciju manjeg dela civila u južnoj Gazi.

– Pobrinućemo se da postoji dovoljno “sigurnih zona”, upozorićemo ih unapred i pozvati ih da se evakuišu, na primer jedan kilometar prema severu ili zapadu – rekao je izraelski funkcioner, dodavši ipak da ne postoje “čarobna pravila borbe”.

Izraelski zvaničnici priznali su da se pristup evakuaciji civila mora promeniti i da se metod masovne evakuacije, koji je primenjen na severu pojasa Gaze, ne može ponoviti.

Faza “tranzicije i stabilizacije” ima za cilj da pripremi Gazu za poredak bez Hamasa. Izrael odbija da komentariše hoće li Palestinska uprava biti u poziciji da ponovo uspostavi nadzor nad Gazom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here