Pexels

Drvena ili metalna kašika kad jedemo med – ta velika dilema već dugo muči mnoge jer pojedini tvrde da nikako nije svejedno čime jedemo med, odnosno da ga treba jesti isključivo drvenom kašikom. Ima li osnova za tu tvrdnju, za Zadovoljnu govori profesorka Hemijskog fakulteta Dušanka Milojković Opsenica.

Korisni enzimi u medu navodno se uništavaju kontaktom sa metalima, pa zato već neko vreme slušamo kako med ne treba jesti kašikama od tih materijala, a da je najbolja opcija ona drvena. Pritom, pojedini tvrde da metali mogu da čak proizvedu i neke štetne toksine, kao i da se tom prilikom menja ukus meda.

Koliko u svemu tome ima istine, za Zadovoljnu priča profesorka Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušanka Milojković Opsenica.

– To je zabluda. Eventualno ono što bi moglo da dovede do neke reakcije je sadržaj nekih kiselina. Med je kao supstanca kiselog karaktera, pH vrednost mu je između 4 i 5. Međutim, kontakt između metalne kašičice i meda je relativno kratak da bi do reakcije uopšte došlo, do nekog rastvaranja, prelaska jona metala u med i slično. To je zaista velika zabluda.

Dakle, kako profesorka tvrdi, kontakt metalne kašičice i meda s jedne strane nije opasan jer neće doći do opasne hemijske reakcije, a s druge, neće ni poništiti blagotvorno dejstvo meda.

– Potpuno je bezbedno da se med jede metalnom kašičicom. Uostalom, posuđe koje se koristi u pčelarstvu je od nerđajućeg čelika. Kada se uzimaju uzorci meda za analizu, takođe se uzimaju kašikama koje su metalne – kaže Milojković Opsenica.

I sada je jasno da metalna kašika ne predstavlja nikakav problem u dodiru s medom, posebno u tih par sekundi dok je med na njoj kad ga zahvatimo i dok ga ne pojedemo.

Međutim, pitaju se neki i da li su tačne tvrdnje da metalnu kašiku ne treba ostaviti, recimo, preko noći u tegli meda jer je tada ipak moguće da dođe do neke reakcije.

– To zavisi od kog metala je posuđe. Svi znamo da ne treba koristiti posuđe koje sadrži aluminijum, a s druge strane, nerđajući čelik je bezbedan za upotrebu – zaključuje Milojković Opsenica.

Zato u fokusu treba da nam bude činjenica da je med zdrav, da ga treba jesti jer je odličan za imunitet, za bolove u grlu, kašalj, prehladu i uopšte za infekcije gornjih disajnih puteva, što su pokazale i brojne studije.

A ne treba se opterećivati kojom kašikom ćemo ga jesti.

Svaka će biti dobra, i metalna, i drvena, s tim što svakako treba gledati da je ta kašika kojom jedemo med, ali i bilo šta drugo, od kvalitetnog materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here