Proglašen novi Statut Vojvodine

0

Poslanici Skupštine Vojvodine svečano proglasili Statut Autonomne pokrajine Vojvodine

Protiv su bila trojica poslanika Demokratske stranke Srbije, dok poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke nisu prisustvovali zasedanju.

 

Nakon proglašenja, Egereši je svečano potpisao Statut, a potom zakazao novu sednicu pokrajinskog parlamenta na kojoj je doneta Odluka o sprovođenju tog akta.

 

Odluka je usvojena sa potrebnom dvotrećinskom većinom, 86 glasova "za" i 18 "protiv". Pokrajinski parlament broji ukupno ukupno 120 poslanika,

Prema rečima pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaša Korheca, reč je o odluci koja u prelaznom periodu od stupanja na snagu novog satuta i njegove poptpune primene reguliše drugačiji položaj i zadatke pokrajinskih organa uprave.

Rok za usklađivanje svih pokrajinskih akata sa Statutom je šest meseci, rekao je Korhec, pomenuvši pri tom odluke o upravi, Vladi, Savetu za nacionalne manjine i o izborima.

Bojan Pajtić

Predsednik Izvrsnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Statut Vojvodine predstavlja volju građana, a ne volju političke elite.

"Danas proglašavamo ono što su građani proglasili mnogo ranije kada su nas birali. Naš zadatak je da ta obećanja i ispunimo", rekao je Pajtić.

 

Prema njegovim rečima, Statut treba građanima Vojvodine, a ne političarima, pa će i 152 nove nadležnosti preuzete od republičkih organa služiti upravo interesima najširih slojeva društva.

 

"Dosta je bilo reči, vreme je da se pređe na dela. Potrebna su nam nova radna mesta i reforme, da se što pre nađemo u Evropskoj uniji, a ona će sama odlučiti kada će da nas primi", ukazao je pokrajinski premijer.

Pajtić je istakao da novi Statut Vojvodine u sebi sadrži četiri ključne reči, a to su razvoj, integritet, mera i odgovornost.

"Statut omogućava brži razvoj Vojvodine, predstavlja zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije, sadrži optimalnu meru međusobnog poverenja i ukazuje na uzajamnu odgovornost za napredak čitave države", zaključio je Pajtić.

 

 

Šandor Egereši

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je ocenio da će novi najviši pravni akt pokrajine, koji će zameniti stari donet još pre 18 godina, doprineti ekonomskom razvoju, političkoj stabilnosti i još boljoj zaštiti manjinskih prava.

 

"Statut predstavlja istovremeno i jačanje regionalne stabilnosti i doprinos daljoj demokratizaciji, modernizaciji i evropeizaciji Srbije. Statutom se ne završava ništa, već se stvaraju uslovi za početak rada na realizaciji preuzetih nadležnosti na dobrobit svih građana Vojvodine, a time i Srbije", istakao je on.

 

Egereši je pre toga, otvarajući 17. sednicu Skupštine Vojvodine, pročitao pozdravni telegram predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović u kojem je ona, pored ostalog, izrazila uverenje da će dosledna primena Statuta Vojvodine doprineti daljoj decentralizaciji i regionalizaciji Srbije.

Na svačanu sednicu pokrajinskog parlamenta, sem nje, bili su pozvani i predsednik države Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.
 

Tadić: Očuvan integritet Srbije

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo proglašenjem Statuta Vojvodine i ocenio da je Srbija time dobila snažnu garanciju očuvanja integriteta zemlje, kao i priliku da putem regionalne evropske saradnje pomogne ekonomski razvoj zemlje.

Tadić je tokom posete Sremskoj Mitrovici istakao da u Evropi postoje značajni fondovi za razvoj regija i ukazao da Srbija mora da uspostavi državni sistem koji će omogućiti pristup takvim fondovima.

"Ljudi treba dobro da žive da bi bili ponosni na svoju zemlju i da bi je voleli", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju vizitorskog centra "Carska palata" u Sremskom Mitrovici, koji potiče iz vremena rimskog carstva, rekao je da prostor Srbije ne sme ostati izolovan u evropskim integracionim procesima kako u ekonomskom pogledu, tako i u kultorološkom.

 

Reagovanja

 

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović ocenio je da novim statutom Vojvodine ničim nisu ugroženi prerogativi države Srbije. On smatra da je tim aktom iskazano trajno opredeljenje da je Vojvodina nerazdvojni deo Srbije.

 

Šef poslaničke grupe SNS i potpredsednik Skupštine Vojvodine Igor Mirović izjavio je da poslanici te partije nisu prisustvovali proglašenju Statuta Vojvodine jer se protive njegovoj sadržini.

"SNS se zalaže za autonomiju u okviru Ustava, a ne za autonomiju jedne oligarhije, koja će na račun građana krojiti našu sudbinu", rekao je on.

Mirović je uoči sednice rekao da Statut Vojvodine neće doneti bolji život njenim građanima, već samo dodatne troškove. "Mi smo za istinsku decentralizaciju, za ravnomeran razvoj svih opština i delova pokrajine, a ne za svojevrsnu centralizaciju koja će omogućiti boljitak samo za uzak krug ljudi", ponovio je Mirović.
 

Demokratska stranka Srbije će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine pred Ustavnim sudom, izjavio je portparol te stranke Andreja Mladenović. Analize DSS ukazuju da Statut krši više članova Ustava, rekao je Mladenović i najavio "da će jedan od koraka da se zaustavi taj separatistički akt biti i zahtev za ocenu ustavnosti Statuta".

 

 

Omladina DSS u Novom Sadu zatražila je od predsednika Izvršnog veća Bojana Pajtića da ispuni obećanje od 21. februara i pokrene postupak pred Ustavnim sudom o eventualnoj ustavnosti pojedinih odredbi Statuta pokrajine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here