pixabay.com

Budući srpski akademci uglavnom biraju dobro plaćene i profesije koje omogućuju brzo pronalaženje posla, pokazuju ovogodišnji podaci o konkurisanju maturanata na fakultete u univerzitetskim centrima.

Apsolutni primat odnose informacione tehnologije, veliko interesovanje je za psihologuju i medicinu, a ove godine i za grafički dizajn. Interesovanje mladih za ekonomiju i prava opada, a da je više nego alarmantna nezainteresovanost za nastavničke smerove na fakultetima svedoči podatak da se u Novom Sadu na taj smer na Hemijskom fakultetu prijavio svega jedan maturant.

Za IT je na fakultetima u svim univerzitetskim centrima Srbiji bilo 4.144 slobodna mesta, a broj prijavljenih 7.386. Na elektrotehničke fakultete, gde je bilo 720 slobodnih mesta, želelo je čak 1.162 maturanta, a najtraženiji smer bio je softversko inženjerstvo gde se prijavilo 447 kandidata na 180 slobodnih mesta. Među traženijim su Elektronski fakultet u Nišu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Više je faktora koji tu profesiju čine popularnom, a među njima prednjači visina plate, kaže za “Vesti” PR sajta Startuj Marko Vučetić.

Prosek plata IT stručnjaka je, navodi on, u 2021. bio 1.500 evra.

– Međutim, treba imati u vidu da je među njima bilo i juniora koji su tek zakoračili u IT svet i da su njihove zarade od 700 do 1.000 evra, što govori da oni s više radnog iskustva imaju, zavisno od kompanije, od 2.000 do 4.000 evra, a jedan od seniora je na IT insajderu naveo da ima čak 8.500 evra – priča nam Vučetić uz napomenu da je mladima primamljiv i sistem beneficija koji se u ovoj oblasti nudi.

Ono što mlade opredeljuje za ovaj posao jeste brzo nalaženje posla.

– Broj oglasa poslodavaca u proseku raste za 50 odsto, a prošle godine je u odnosu na 2020. skočio za 55 odsto – navodi podatke sajta i ističe da to jasno pokazuje da mladi pošto steknu diplomu u ovoj branši odmah mogu da nađu posao i da im je zato IT privlačan.

Za nekada vrlo popularni ekonomski i pravni fakultet, sve je manje interesovanja, pa se na slobodnih 3.345 mesta na ekonomiji, prijavilo samo 3.284 kandidata, ili manje od jednog po slobodnom mestu.

Najviše su konkurisali na Beogradskom univerzitetu gde je na 1.320 slobodnih mesta prijavljeno 1.509 kandidata.

– Više od 14 odsto oglasa bilo je namenjeno ekonomistima i sličnim oblastima poput marketinga i PR-a. Značajan pad oglasa je primetan i za zapošljavanje pravnika, ali i manjak interesovanja budućih brucoša za taj fakultet. Na 2.950 slobodnih mesta prijavljeno je samo 2.612 kandidata, dok je udeo oglasa za posao iznosio svega dva odsto – navodi Vučetić.

Dodaje da je interesovanje za medicinu, stomatologiju i farmaciju konstantno. Za medicinu je na 983 slobodna mesta, prijavljeno 2.307 maturanata, stomatologija ima 368 slobodnih mesta i 1.151 prijavljenog, a na farmaciji je bilo 944 kandidata za 611 mesta.

– Medicinske nauke su godinama unazad jedna od najtraženijih oblasti za studiranje. Specifično je da ponuda poslova na sajtovima Poslovi Infostud i Startuj.com
nije u skladu s interesovanjem maturanata. Svega četiri odsto oglasa su bili namenjeni stomatolozima, dok se za medicinu kao primarnu oblast retko pojavljuju oglasi, a među budućim brucošima vlada veliko interesovanje za ove studije – priča Vučetić.

Mnogi žele u psihologe

Prethodnih godina najtraženija je bila psihologija, ali ove, iako i dalje vrlo tražena, beleži blagi pad.

– Za 371 slobodno mesto prijavilo 1.268 kandidata ili trostruko više, a na Filozofskom fakultetu u Beogradu četvoro na jedno slobodno mesto. Prošle godine bilo je više od četiri mesta kandidata na jedno slobodno mesto – kaže Marko Vučetić uz napomenu da je na sajtovima Poslovi Infostud i Startuj.com za ovu oblast u prethodnih godinu dana bilo oglašeno nešto više od 1.000 oglasa.

Opusteće zbornice

Porazni su podaci kada je reč o nastavničkom kadru. U Beogradu je na 25 mesta za opštu fiziku konkurisalo četiri kandidata, a u Novom Sadu se za budućeg profesora fizike prijavilo samo dvoje. Za srpski jezik i književnost konkurisalo je 47 za 100 raspoloživih mesta. Marko Vučinić smatra da mladi traže bolje prilike jer se kao nastavnici i profesori teško zapošljavaju, plate su im manje tri do pet puta nego u IT sektoru, a uz sve to i nekadašnji veliki ugled im je znatno opao.

Sve popularniji grafički dizajn

Marko Vučetić navodi i da je Fakultet organizacionih nauka jedan od najtraženijih fakulteta, a izdvaja se smer Informacioni sistemi i tehnologije gde je za 480 mesta prijavilo više od 2.000.

– Maturanti su ove godine i prepoznali neke nove studijske programe koji su aktuelni na tržištu rada, poput grafičkog dizajna gde na jedno slobodno mesto konkurišu tri studenta – priča naš sagovornik.