Proizvođači mleka u teškoj situaciji

0

Razlika u ceni se, kako je rečeno, tumači i činjenicom da samo jedna kompanija u Srbiji učestvuje čak sa 87 odsto u proizvodnji sterilisanog mleka.

Od proizvođača na teritoriji kolubarskog i mačvanskog okruga za prvih deset meseci ove godine je preuzeto više od 100 miliona litara kvalitetnog mleka, pri čemu je svaki preuzeti litar mleka plaćen od 15 do 28 dinara.

U velikom broju slučajeva isplata kasni tri meseca, pa i više, rečeno je na sastanku na kome su razmatrani problemi u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji na teritoriji ova dva okruga.

Niske cene mleka i činjenica da je država stočarima umanjila premije za mleko i subvencije po grlu glavni su razlozi koji su doveli do značajnog smanjivanja proizvodnje mleka, ali i broja kvalitetnih krava koje završavaju čak i na klanicama.
Istovremeno je uvoz mleka u prahu povećan čak za 26 odsto u odnosu na 2007. godinu.

Nametnute su i nove obaveze u vidu obeležavanja teladi, koja više nisu besplatna i za to je sada potrebno izdvojiti čak 25 litara mleka, overavanje dokumenata i druge razloge.

Stočari kolubarskog i mačvanskog okruga rešenje za nastale teskoće vide pre svega u potrebi da, bez obzira na stav države da ne želi da se meša u slobodan protok robe i tržišta, ona mora da ima postajanu i predvidljivu politiku i strategiju jasnog koncepta agrara.

Tek na osnovu jasne vladine politike i strategije privrednici i poljoprivrednici mogu pronaći i svoje pojedinačne strategije i interese.

Budžetom Srbije za narednu godinu neophodno je povećati izdvajanja za premije i povoljne kredite , kako bi se zaustavili dalji negativni trendovi u stočarskoj proizvodnji, posebno u proizvodnji mleka i mesa i stimulisao izvoz.

Na sastanku je pomenuta i potreba osnivanja zadružne banke u Srbiji, jer u kreditnim uslovima kakvi se sada nude teško se može organizovati savremena i konkurentna poljoprivredna proizvodnja.

Primer kako se može pomoci prehrambenoj industriji je i Evropska unija, gde su "posle mlečnog rata" pronađene mogućnosti da se proizvodnja mleka i mesa stimuliše i finansijski i materijalno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here