Proizvodnja organa u laboratoriji?!

0

VINSTON-SALEM, 23- MARTA (SRNA) – Institut za regenerativnu medicinu Veik Forest u Sjevernoj Karolini proizvodi laboratorijski 22 tipa ćelija i tkiva za oštećene ili oboljele ljudske organe.

U nedavno objavljenoj jednočasovnoj emisiji za kanadsku televiziju direktor instituta doktor Antonije Atala objasnio je napore instituta da proizvede u laboratorijskim uslovima 22 različita organa i tkiva.

Krajnji cilj je da se pomogne riješiti problem nestašice organa i tkiva za transplantaciju, kao i da se razviju terapije koje bi obnovile funkciju oštećenih ili oboljelih organa.

Ova reportaža pokazuje kako se nauka regenerativne medicine primjenjuje na povrede na ratištu uz pomoć Instituta regenerativne medicine vojnih snaga (AFIRM), što je projekat koji Atala vodi i koji finansira država.

Tipovi ćelija i tkiva koje proizvodi ovaj institut su: bubreg, jednjak, mokraćni mjehur, glatki mišići, hrskavica, uretra, mokraćni kanali, krvni sudovi, pljuvačne žlijezde, traheje, kosti, prsa, skeletni mišići, pluća, retina, materica, srce, testisi, nervi, jetra, pankreas, genitalije.

Tkiva se proizvode genetskim inženjeringom tako što se uzme mali uzorak tkiva pacijenta, u laboratoriji se razvije tkivo i organ u specijalnim šablonima. Prednost ovog je u tome što organizam prepozna svoje tkivo i nema problema odbacivanja.

Ovaj institut bio je prvi koji je 2006 uspješno transplantirao ovako proizveden mokraćni mjehur djeci.

Ovaj naučni video zapis može se pogledati na veb stranici ovog instituta: http://www.wfubmc.edu/research/research_default.aspx?id=26191.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here