Prolećni raspust

0

Začuđujuće, ali i to je deo novousvojenog zakona o reformi zdravstvenog obrazovanja, jer će dobar deo kamate na studentske kredite biti namenjen upravo finansiranju državnog zdravstvenog osiguranja. Predsednik je obrazložio ovaj korak potrebom za reformom koja će poreskim obveznicima uštedeti 68 milijardi dolara u narednih 10 godina, ali protivnici glasno negoduju i upozoravaju da će većina studenata, kada dođe vreme za otplatu duga, platiti u proseku 2.000 dolara više nego što je to po sadašnjim propisima.

Roditelji se hvataju za glavu i kalkulišu kako će biti izvodljivo da, pod uslovom da imaju posao, rastegnu platu na stambeni, studentski, kredit za auto, i nekako plaćaju makar minimum za dug na kreditnim kartama. Studenti se trenutno jedino brinu kako da ostanu živi, normalni i za školu sposobni posle divljeg prolećnog raspusta, koji se ovde pamti uglavnom po opijanju i razularenim žurkama.

Seks, droga, alkohol i obavezni sukobi sa policijom. Uz lepe plaževske slike, mnogi studenti dobiće i one u policijskim dosijeima, što im se kasnije i te kako može olupati o glavu. Mladost, ludost!

Statistika kaže da svake godine oko 1,5 miliona studenata učestvuje u čuvenom Spring Breaku, za sedam dana u proseku potroše 1.100 dolara, što čini promet od oko milijardu dolara u letovalištima od Teksasa do Floride. Ove godine novac će bar ostati u zemlji, jer Meksiko više nije privlačna destinacija zbog teških obračuna bandi, pa će Kankun mnogim studentima biti nedosanjani san.

A kada dođu sa raspusta i dobro se otrezne, studenti se mogu vratiti svojim predavanjima, među kojima su ove godine neki vrlo čudni časovi. Pominjem samo neke – uticaj Džou Tube na američku kulturu, fizika surfovanja, nauka o Hari Poteru, umetnost hodanja, čudesan svet balona, Zombiji u popularnim medijima, Simpsonovi i filozofija, Kultura studentskog doma i alkoholizam.

Uz takve predmete možda se i obistini Obamino obećanje da će Amerika na kraju ove decenije ponovo imati najviše diplomaca po glavi stanovnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here