Youtube/Printskrin

Naučnici su nakon 40 godina praćenja primetili da se Atlantski okean, koji okružuje arhipelag, zagreva i gubi kiseonik, te da postaje sve slaniji i kiseliji.

Istraživači prate vodu oko Bermuda od 1983. Oni uzimaju mesečne uzorke rade procene fiziologije, biologije i hemije površine i dubine okeana.

Poznato kao studija BATS, poslednji nalazi projekta pokazuju da je okeanska voda koja okružuje ostrva u 2020-ima skoro neprepoznatljiva spram one viđene osamdesetih.

“Pokazali smo da se površinski okean u suptropskom severnom Atlantiku zagrejao za oko 1 stepen Celzijusa tokom proteklih 40 godina. Štaviše, salinitet okeana se povećao i izgubio kiseonik. Dodatno, kiselost okeana se povećala od osamdesetih do 2020-ih”, rekao je u saopštenju profesor Nikolas Bejts, istraživač Bermudskog instituta za okeanske nauke.

Kako piše “IFLSajens”, ovi promenljivi uslovi verovatno štete biodiverzitetu područja. U protekle četiri decenije nivo kiseonika opao je za šest odsto, što nije dobra vest za vodene organizme. Isto tako, nivoi kiselosti su povećani za 30 odsto, što takođe utiče na zdravlje životinja, poput sposobnosti organizama da održe svoje školjke.

Bermudi su britanska prekomorska teritorija u severnom Atlantiku koja čine skoro 200 ostrva, a nalaze se na oko 1.770 km od obale Majamija. Možda su najbolje poznata po takozvanom “Bermudskom trouglu”, području mora jugozapadno od ostrva za koje neki tvrde da je odgovorno za sumnjivo veliki broj nestanaka letelica i plovila pod neobjašnjivim okolnostima.

Ipak, statistika i istraživanja zasnovana na dokazima govore da priče o Bermudskom trouglu nisu ništa više od urbane legende. Kako dodaje “IFL Sajens”, najnovije promene u moru oko Bermuda takođe neće povećati šanse za misteriozne nestanke, ali će zato ukazati koliko se svetskih okeana suočava sa drastičnim promenama u svetlu produbljavanja klimatske krize.

Slične posmatračke stanice mogu se takođe naći blizu Havaja, Kanarskih ostrva, Islanda i Novog Zelanda. Istraživači objašnjavaju da svi oni vide slične zabrinjavajuće promene u pogledu zagrevanja, saliniteta i kiselosti okeana.

“Ova zapažanja pružaju osećaj brzine promena u nedavnoj prošlosti zagrevanja okeana i njegove hemije. Pružaju ključne naznake budućih promena u narednim decenijama. Takođe su dokaz regionalnih i globalnih promena životne okoline i egzistencijalnih izazova sa kojima se suočavamo kao pojedinci i društvo u bliskoj budućnosti”, rekao je Bejts.

Nova studija objavljena je u žurnalu “Granice pomorske nauke”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here