Youtube/South China Morning Post
Kongres SAD

Desetine demokratskih zastupnika u američkom Kongresu pozvali su Bajdenovu administraciju da izvrši pritisak na Izrael, kako bi dozvolio ulazak većih količina goriva u Gazu.

Taj potez odražava rastuće nezadovoljstvo unutar same stranke kada je reč o podršci američkih vlasti Izraelu.

Takođe, “Njujork tajms” je objavio istragu o tragičnoj situaciji u Pojasu Gaze, naglašavajući da je izraelska agresija usmerena na civile, posebno decu i žene. Američki list podsetio je na priče o deci koja su poginula pod izraelskim bombardovanjem i na posledice razaranja koje su ovi napadi ostavili na preživelu decu.

“Njujork tajms” ističe da je utvrđivanje tačnog broja ubijene dece u Gazi – usled žestokog bombardovanja, rušenja bolnica, sahranjivanja tela pod ruševinama i uništenih naselja – “uzaludna misija”.

“Rat protiv dece”

Izraelska vojska već 43 dana vodi razorni rat u Gazi, ostavljajući više od 12.000 ubijenih, uključujući 5.000 dece i najmanje 3.300 žena, a 75 posto od 30.000 povređenih su deca.

List izveštava da nakon prvobitnog ispitivanja broja smrtnih slučajeva koje su objavili zdravstveni zvaničnici u Gazi, Bajdenova administracija sada kaže da je “veoma veliki broj” Palestinaca ubijen, priznajući da bi stvarni broj civilnih žrtava mogao biti “čak i veći od objavljenog.”

Veliki broj dece dovezen je u mrtvačnicu bolnice Al-Aksa u Deir al-Balahu, a direktor mrtvačnice Jaser Abu Amar rekao je za “Njujork tajms”: “Tela dece dolaze nam polomljena i izmasakrirana, to su stravični prizori.”

Dodao je: “Nikad nismo videli ovoliki broj ubijene dece. Svaki dan plačemo za njima.”

U hitnoj pomoći u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, dr Ghasan Abu Sita kaže: „Mnoga deca su dovedena sama, u stanju šoka, sa opekotinama, ranama od gelera ili ozbiljnim povredama, jer su bila ispod ruševina.”

Rekao je da u velikom broju slučajeva niko nije znao ko su, a registruju se kao “nepoznato traumatizovano dete”. Tragično je to što su neki od njih jedini preživeli u svojim porodicama, pa niko ni ne dolazi u potrazi za njima. Za njih je dr Abu Sita rekao: „Ovo kao da je rat protiv dece.“

Neki međunarodni zvaničnici upozoravaju da su deca Gaze u opasnosti gde god da su: “Ne postoji sigurno mesto za milion dece u Gazi”, rekla je direktorka Unicefa Ketrin Rasel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here