Iznenađenje za astronome – pada im teorija! Astronomi su pronašli džinovsku planetu koja kruži oko male planete. To ne bi bilo ništa specijalno da ne postoji trenutna naučna teorija da ovako nešto ne bi trebalo da postoji. Ali, izgleda da postoji!…

Planeta je slična Jupiteru neuobičajeno velika u poređenju sa planetom(zvezdom) čije je ime GJ 3512b oko koje ova planeta kruži, što je u kontradikciji sa trenutnim naučnim i teorijskim saznanjima (astronoma) o tome kako dolazi do fomiranja planeta.

Crveni patuljak GJ 3512b oko koje kruži ogormna planeta od nas je udaljena 31 svetlosnu godinu je crveni patuljak spektralnog tipa M, što je najčešći tip u našoj galaksiji.
Međunarodni tim astronoma je prijavio ovaj prolanazak u naučnik žurnalu Science.

– Uzbudljivo je jer smo se dugo vremena pitali da li džinovske planete kao što su Jupiter i Saturn mogu kružiti oko tako malih zvezda. Mislim da je bio opšte pravilo da ovakve planete jednostavno ne mogu postojati, ali nismo mogli biti sigurni jer su male zvezde veoma teške za otkriti zbog čega ih je teško proučavati iako su puno učestalije nego zvezde kao što je naše Sunce –  izjavio je BBC profesor Peter Wheatley, sa Univerziteta u Warwick, koji nije učestvovao u poslednjoj studiji.

Istraživači su koristili teleskope u Španiji i SAD-u da prate gravitacijska ubrzanja zvijezde koja bi mogle biti uzrokovana planetama koje oko nje kruže.

Crveni patuljak GJ 3512b. ima veću masu nego planeta koja oko njega orbitira ali je razlika između njihovih veličina puno manja nego, naprimer, između Sunca i Jupitera.
Udaljena zvezda ima masu, koja je, 270 puta veća od planete. Kao poređenje, Sunce je 1.050 puta masivnije od Jupitera.

– Oko takvih zvezda trebale bi biti samo planete veličine Zemlje ili nešto masivnije Super-Zemlje – rekao je koautor Christoph Mordasini, profesor s Univerziteta u Bernu.

Ovo otkriće dovodi u pitanje naširoko prihvaćenu ideju o formiranju planeta poznatu kao akrecija jezgre.

– Obično mislimo da džinovske planete nastaju od ledene jezgre, koja orbitira daleko u disku gasova koji okružuje mladu zvezdu, a zatim brzo raste privlačeći gasove ka sebi. Ali autori tvrde da diskovi oko malih zvezda ne pružaju dovoljno materijala za ovo. Umesto toga, smatraju da je verovatnije da se planeta odjednom formirala kada se deo diska urušio zbog svoje gravitacije – izjavio je profesor Vitli

Inače crveni patuljci su najčešća vrsta zvezda u svemiru, a čine više od 70% zvezda u svemiru. Ove zvezde su malene i hladne, obično oko jedne petine su masivne kao što je sunce i do 50 puta tamnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here