Pronađena tela 40 civila

0

Oko 40 tela civila pronađeno je u jednoj od tri masovne grobnice na istoku Ukrajine, rekao je juče premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Okolina Donjecka: Tu su upravo otkrivene tri masovne grobnice
 

"Do sada su pronađene tri masovne grobnice, a u jednoj su tela 40 civila. U druge dve su tela zarobljenih pripadnika milicije i ukrajinskih vojnika", rekao je Zaharčenko radio-stanici Ruski novinski servis.
On je dodao da milicija i dalje pronalazi nove masovne grobnice, ali njihov tačan broj nije utvrđen.
Najnovije otkriće istražiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike, kao i međunarodni eksperti iz Evrope i Rusije.
Specijalna monitoring misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini potvrdila je ranije da je vojna policija Donjecka pronašla tri grobnice sa većim brojem tela.
Dve grobnice nalaze se u rudniku uglja Komunar, u blizini sela Nižnija Krinka, oko 35 kilometara severoistočno od Donjecka, a treća je unutar samog sela. Ova teritorija ranije je bila pod kontrolom ukrajinske vojske i kaznenog bataljona Ajdar iz Nacionalne garde.
Do sada su ekshumirana tela tri žene, koje su silovane i pretučene, a jedna je bila trudna.
 

Rusi traže istragu
Ruska Javna komora usvojila je saopštenje u kome se pozivaju UN, Savet Evrope i Oebs da istraže masovne grobnice u Donjecku. "Ove masovne grobnice su dokaz ratnih zločina i zahtevaju istragu pod međunarodnom kontrolom", rekao je zvaničnik Komore Sergej Ordžonikidze. On je dodao da je potrebno da UN, Oebs i druge agencije formiraju nezavisni panel koji će istražiti ovo pitanje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here