Prosidba u punom Boriku

0

Dugo spremano iznenađenje: Vladimir prosi Tamaru
 

Narodne pesme, igre i želja za očuvanjem srpskih korena je ovo dvoje mladih pre nekoliko godina spojila i dovela u KUD "Stevan Mokranjac". Tamara, koja je poreklom Nišlijka i Vladimir, čiji su roditelji iz Negotina su se ludo zaljubili.

 

Specijalni gost: Saša Matić

Veselje uz Sašu Matića

– U revijalnom delu, dok su takmičari s nestrpljenjem
iščekivali odluku sudije, ispred dvorane Borik se pojavio i specijalni gost, popularni pevač Saša Matić, koga su mladi iz rasejanja odmah okružili, tražeći da se slikaju s njim. Kada je koncert Saše Matića počeo, takmičarska napetost je napustila mlade Srbe iz rasejanja, pa su jedva dozvolili popularnom pevaču da siđe sa bine, kako bi medalje bile podeljene učesnicima.

U "Mokranjcu" je njihova ljubav bila i ostala pokretač, a po ugledu na njih dvoje i drugi su pustili emocijama na volju, tako da se može reći da je ove godine KUD "Stevan Mokranjac" igrao srcem, što su i pokazali, ne samo zbog najvećeg broja nagrada koje su "pokupili" na ovoj Smotri, već i zato što zaljubljeni uvek daju više i bolje.

– Zabavljamo se nekoliko godina, Tamara je moja druga polovina i to sam shvatio čim sam je prvi put video. Planirao sam da je zaprosim u Republici Srpskoj na Smotri pa sam još u Beču brižljivo, prethodnih nekoliko meseci birao prsten koji bi pristajao Tamari, ali i koji bi verno odslikao svu moju ljubav -kaže ovaj momak.

On je usred proglašenja pobednika, odnosno njihovog KUD-a, "Stevan Mokranjac", zamalo, klekao ispred Tamare, ali je čuo da i hala Borik, ove godine slavi 40. rođendan i da tim povodom i oni nagrađuju "Mokranjac". Sačekao je i dok je ta nagrada uručena, na opšte iznenađenje svih na pozornici i publike Vladimir je klekao ispred Tamare, otvorio kutijicu iz koje je zablistao prsten od belog zlata sa nekoliko dragih kamenčića i u dahu izgovorio: "Ljubavi, usreći me i udaj se za mene".

Halom se razlegao aplauz podrške, a zatim su usledile čestitke.
– Nisam bio siguran da ću sve izvesti po planu, ali mi je dragošto sam uspeo – otkrio je za "Vesti" Vladimir, a Tamara nam je priznala da je u prvi mah, kada je izabranik njenog srca krenuo da klekne, pomislila da mu je možda pozlilo, ili da mu je koleno popustilo od napora.

– Tek kada sam videla prsten shvatila sam da me prosi i od ljubavi i iznenađenja se rasplakala – priznaje Tamara, dok joj celo telo drhti, a suze teku niz lice.

– Kako je počela, uz mnogo ljubavi, tako se i završila ova Smotra – kaže ovogodišnji organizator Folklorijade Mićo Ćetković, koji dodaje da je, inače i ranije Banjaluka važila za grad ljubavi, a ove godine je to i pokazala na najlepši način.

– Žao mi je što smo zbog majskih poplava Smotru morali da pomerimo za oktobar i to baš ovog vikenda, kada je sve bilo u senci politike, odnosno, opštih izbora u BiH, ali srećom, to nije omelo Banjalučane da pokažu gostoljubivost – kaže Ćetković i dodaje da svim srcem žali što mnogi klubovi iz Švajcarske, Nemačke i ostalih evropskih država nisu mogli da dođu.
 

Najviše nagrada za Mokranjac

Oduševljeni Banjalučani

Drugog dana Smotre u dvoranu Borik došlo je mnogo više Banjalučana nego prvog dana. Jedna od onih koji su došli da vide kako se igra i peva u dijaspori bila je i Nikolina Malbašić koja je ostala oduševljena nastupom članova ansambla "Stevan Mokranjac".

– Kada sam videla njihov nastup, koreografiju, igru i pesmu, znala sam da će pobediti. Iako se lično ne bavim folklorom, mnogo mojih prijatelja je uključeno u rad društava u Banjaluci pa sam uz njih dosta naučila. Ovo što su uradili momci i devojke iz "Mokranjca" je fantastično. Svaka im čast – rekla nam je Nikolina.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here