Prošlo je doba jeftine kafe

0

Zbog velike suše u Brazilu, cena kafe će naglo skočiti 

 

Tada je u Brazilu, jednoj od najznačajnijih zemalja u proizvodnji kafe i kvalitetne sorte "arabika", zavladala suša, tako da je rod postajao sve slabiji.

 

Naročito je pogođena brazilska pokrajina, širom sveta poznata baš zbog kafe – Minas Žerais, kao i severoistok Sao Paola.

 

Zbog toga Svetsko udruženje proizvođača kafe za sledeći rod u sezoni 2014. – 2015. računa sa manjkom od oko dva miliona vreća (standardna vreća teži 60 kg) na svetskom tržištu.

 

Brazilski proizvođači kafe objašnjavaju da je cena već "skočila" sa oko stotinu evra ove zime, na nekih 160 evra po vreći.

 

Veletrgovci su shvatili da kafa više nikada neće biti jeftina kao krajem prošle godine i da je vreme da je kupuju. I taj potez je "pomogao" naglom skoku cene kafe.

 

Prema službenim statistikama, Brazil će tržištu ponuditi još "samo" 32 miliona vreća kafe sorte "arabika" – prošle godine je bilo 38 miliona vreća.

 

Jedino će nešto "porasti" ponuda manje kvalitetne i jeftinije sorte "robusta", koje će ove godine biti 12,3 miliona vreća- navodi Dojče vele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here