Prosvjeta zasijala u Gradu svetlosti

0

Predaja zastave: Rade Adamović i Mihajlo Vujović
 

Kao što se očekivalo, za predsednika je izabran dotadašnji poverenik Rade Adamović, a takođe jednoglasno su izabrani i članovi Odbora: Nikola Letić (sekretar), Emilija Bruno (blagajnik), Nenad Pavlović, Miki Ćirovski, Dragana Pajović i Stojan Miloradović, a u Nadzorni odbor Mića Aleksić i Marilin Perone.

 

Program bez primedbi

Bez primedbi je usvojen orjentacioni program rada za 2015. godinu, pri čemu su nabrojani zadaci, među kojim obeležavanja 100 godina pisca Branka Ćopića, dokumentarni filmovi, predavanja, okrugli stolovi, izložbe srpske istorije i kulture. Članovi Prosvjete plaćali su godišnju članarinu: zaposleni 20, a studenti i penzioneri deset evra.

Skupštini su, kao izaslanici Prosvjete sa sedištem u Banjaluci prisustvovali Mihajlo Vujović i Milenko Jevđević, koji su u dobroj meri, iskustvom koje poseduju, kanalisani tok ovog skupa.

Zvanični ton dale su himne "Marseljeza", "Bože pravde" i himna društva Prosvjeta.
Svako je ispred svog mesta našao karton-srpsku trobojku, kojim se glasalo posle sadržajnih diskusija.

A kako je teklo to pokretanje nečeg novog u pariskoj dijaspori? Veoma tečno, uz "blažen miris zavičaja", od dobrodošlice Rada Adamovića, preko izbora Radnog predsedništva (Lekić, Jevđević i Adamović), do čitanja Statuta Prosvjete kao udruženja prosvetnog karaktera pri čemu je, uz obrazovanje, kulturu i izdavačku delatnost, ušla i stavka očuvanja i odbrane nacionalnog identiteta, kako je sugerisao dr Sima Marović: "Ako treba, da se i sudski borimo".

– Nećemo primati udžbenike iz Srbije, bez prethodne analize. Ne prihvatamo formulisane direktive iz Brisela. Deca neka uče autentičnu srpsku kulturu i jezik. Naša ideja je i stipendiranje učenika i studenata, na primer, nekog ko na Pravnom fakultetu izabere odabranu temu u našem nacionalnom interesu – analizirao je Mraović.

A šta sa religijom u Prosvjeti, je li to ograničeno samo na pravoslavlje? Stojan Miloradović je primetio:

– Bojim se da će deca vaspitana bez vere ostati hroma,
Nikola Šuica na to upita:

– Da li Srbi moraju da budu religozni i pravoslavni?

Lopticu je spustio Banjalučanin Mihajlo Vujović konstatacijom:

– Prosvjeta se ne bavi pitanjem religije, Srbi za to imaju Srpsku pravoslavnu crkvu. Mi se bavimo svetovnim delom kojim se crkva ne bavi. Prosvjeta održava kontinuitet od osnivanja, dakle od 1902. godine, a vi prilagodite Statut zakonima Francuske, uz obavezu da ne izneverite postulate Prosvjete.
 

 Udžbenici na poklon

U svečanom delu skupštine Mihajlo Vujović je pariskom ogranku Prosvjete preneo pozdrave predsednika Slobodana Savića, na poklon je doneo udžbenike (prve primerke uručio mališanima Dejanu i Luni) i knjige (kapitalno delo "Spomenica Mlade Bosne", "Godišnji kalendar" i časopis "Zora") i predsedniku Adamoviću predao zastavu Prosvjete koja će na skupovima oslikavati simbol ponosnog srpstva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here