EPA/Srdjan Suki
Foto: Arhiva

U Beogradu je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) završen 37. po redu antivladin protest “1 od 5 miliona”, koji je održan nedelju dana nakon incidenta koji se dogodio ispred Predsedništva Srbije, kada je obezbeđenje predsednika države Aleksandra Vučića upotrebilo fizičku silu protiv organizatora protesta.

“Pozivamo na bojkot izbora, jer je Aleksandar Vučić predsednik Srbije preuzeo sve institucije, zato što on bojkotuje zakon, zdrav razum i sve nas”, rekao je Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, koji je povređen prošle sedmice u incidentu ispred Predsedništva.

“U ovakvoj atmosferi će izbori izgledati Kao lica ljudi koji su prethodnih meseci šetali na protestima i koje su tukli samo zato što su protiv vlasti”, rekao je Marković.

Data je i podrška vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu od ponedeljka u centru Beograda.

Građani su tokom šetnje okružili Predsedništvo Srbije transparentima na kojima su ispisana 42 zahteva protesta “1 od 5 miliona”.

Zgradu su obezbeđivale pripadnice specijalne jedinice vojne policije Kobre, što je zatražio predsednik Srbije posle incidenta prošle sedmice.

Okupljeni su skandirali “Uhapsite Vučića”, a posle desetak minuta šetnja je nastavljena.

Protestna šetnja se odvijala rutom od Terazijske česme ka zgradi Predsedništva Ulicom kralja Milana do Resavske ulice, Bulevarom kralja Aleksandra, potom Takovskom ulicom do zgrade RTS-a.

Podsetimo, na prethodnom okupljanju 10. avgusta, došlo je do incidenta kada tročlanoj delegaciji protesta nije bilo dozvoljeno da na stepeništu Predsedništva ostavi zahteve

Kada su okupljeni pokušali da uklone zaštitnu metalnu ogradu koja je bila postavljena oko zgrade Predsedništva, u tome ih je sprečilo brojno obezbeđenje u civilu. Pripadnici obezbeđenja su upotrebili fizičku silu prema jednom od organizatora protesta Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu.

Dan kasnije na konferenciji za štampu Marković je medijima rekao da mu je u Urgentnom centru konstatovano nagnječenje rebara i nagnječenje levog potiljačnog dela glave.

2 COMMENTS

  1. E baš se zabrinuh.Gde li su?A evo ih.Gde je kamion i Paja i Jare.Paja i jare se brčkaju, a ovi trče njihovu trku.

  2. Sramota!
    Izvini, ali oni su pokrali i unizili Srbiju. Malo nasilja i to treba kazniti i uhapsiti kao u sve demokratske zemlje sa zakonskim pravilima.
    Pratimo vesti ovde iz Svedske i cudimo se svaki put za sta oni demostriraju. Pitamo se dali Vucic spava ili uopste ima malo vremena za svoju porodicu, on non stop radi i bori se za Srbiju. Svaka cast presednice, svi te volimo, pozdrav iz Dijaspore….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here