EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na sastanku u Minsku izjavio da se neki susedi neumorno otvoreno mešaju u poslove Belorusije i vrše pritisak na državu.

Lukašenko tvrdi da “neumorni susedi“ zemlje ne samo da otvoreno iznose svoj stav o ponovnim izborima u zemlji, već počinju da se mešaju u unutrašnja pitanja zemlje i vrše pritisak na državu.

– U toku je diplomatski rat – rekao je Lukašenko, prenosi državna agencija Belta.

Beloruski lider dodao je da se protiv zemlje vodi i “hibridni rat” i “diplomatski pokolj na najvišem nivou”.

– Danas je u toku određena faza hibridnog, kažem otvoreno, rata protiv Belorusije. Kako to drugačije nazvati? Ovom borbom, ratom suprotstavljenih strana pogođeni su mediji i informativna sfera. Diplomatski pokolj protiv nas započeo je na najvišem nivou – istakao je Lukašenko.

Lukašenko uveren je da plan za priključenje oblasti Grodno Poljskoj neće biti sproveden.

– Vidite ove izjave da će, ako se Belorusija raspadne, Grodnjenska oblast otići u Poljsku. Oni već otvoreno govore o tome, sanjaju o tome. Ništa im taj plan neće uspeti, to sigurno znam – istakao je Lukašenko.

On je dodao da je zemlja sada prinuđena da troši ogroman novac kako bi stabilizovala situaciju na zapadnoj granici, gde su prebačene neke vojne jedinice.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here