EPA-EFE/Ermal Meta
Skupština Kosova

Priština ne prestaje sa provokacijama! Kosovski parlament usvojio je rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, i to baš na dan kada su u Briselu nastavljeni razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou. Mnogi ocenjuju da to nije slučajnost, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije upozoravao na ovakav scenario, iznosi da će biti još takvih rezolucija u regionu.

– Kada je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici, upozorio sam da će krenuti poplava istih rezolucija u svim parlamentima u okruženju, da će svi želeti jasno da se izjasne i izraze da su Srbi počinili genocid i pokažu svoje opredeljenje tobože za dobrosusedske odnose, ali time pre svega zadaju Srbiji udarac – kazao je Vučić.

Napomenuo je da je iznenađujuće što je Podgorica u tome bila revnosnija i brža i dodao da će, nažalost, u istoriji ostati da je Podgorica pretekla Prištinu.

Te rezolucije će se, kako je Vučić kazao, nastaviti, ali on veruje “da će negde moći da budu izbegnute zbog dobrih odnosa”.

Na pitanje da prokomentariše poruku Prištini izaslanika SAD za Balkan Metjua Palmera da ZSO mora da se formira, rekao je da je zahvalan Palmeru i američkoj ambasadi zbog toga što govore o neophodnosti primene Zajednice srpskih opština.

– Međutim, nisam siguran da će to neko želeti da čuje u Prištini. Naprotiv, gotovo to nikoga tamo ne zanima – zaključio je Vučić.

Govoreći o najnovijoj odluci kosovskog parlamenta, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun je ocenio kako je reč o osmišljenoj kampanji, da što više zemalja donese istu rezoluciju, a da bi se nanela šteta interesima Beograda.

On je naveo da se tokom prethodne dve godine desilo više od 190 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba, u kojima je na KiM povređeno 40 ljudi, a oštećene su desetine kuća i verskih objekata.

Osmišljena kampanja: Milovan Drecun

– To je sistematska kampanja nasilja, a privremene institucije ne reaguju – ukazao je on i kao primer naveo poslednji slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici Dragice Gašić, koji pokazuje da je albanska zajednica nespremna da prihvati Srbe kao sugrađane.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu, prema rečima Drecuna, treba da bude pripremni za sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

– Iz Prištine ne stižu ohrabrujuće vesti da je moguće doći do napretka u dijalogu. Na dnevnom redu su stare teme, formiranje ZSO, nestali, energetika… To su politički razgovori, ali da se priča o tehničkim pitanjima, ne o statusu – pojasnio je Drecun za naš list.

On je zahteve Aljbina Kurtija za priznanjem Kosova okarakterisao kao potpuno nerealne, ukazujući da time Kurti pokazuje da ne želi da se postigne napredak u pregovorima, već da se stvori situacija u kojoj bi razgovori bili prekinuti.

– Hoće da se stvori situacija da razgovori budu prekinuti, a da Beograd bude optužen – smatra predsednik parlamentarnog Odbora za KiM.

EU očekuje primenu ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je uoči tehničkih pregovora Beograda i Prištine, rekao da Beograd nastavlja da insistira na formiranju ZSO po Briselskom sporazumu, uključujući i sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM.

Portaprol EU, Peter Stano je ponovio da je Kosovo 2013. popisalo sporazum o ZSO, da ga je ratifikovao parlament, čime je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni taj sporazum.

– Na Kosovu je da predloži put primene dogovoreno – navodi Stano.

Srbi napustili sednicu

Poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu napustili su sednicu pre usvajanja rezolucije. Srpska lista najavila je da će se tim povodom oglasiti kasnije.

Podsetimo, rezoluciju o Srebrenici, pre kosovskih poslanika usvojila je Skupština Crne Gore 17. juna.