Pruga Beograd-Bar u alarmantnom stanju

0

"U slucaju da se obezbede sredstva izuzetno je značajno da se radovi izvedu kvalitetno shodno pravilima, a ne kao što je to često do sada bilo – da se samo improvizuje", izjavio je Ivić Tanjugu.

 

On je rekao da su na delu pruge Beograd – Bar, koja prolazi kroz Srbiju u dužini od oko 300 kilometara, uvedene lagane vožnje sa brzinama od 30 kilometara na čas, na sedam deonica ukupne dužine oko 14,5 kilometara i pojedinačno u dužinama od 700 metara do četiri kilometra. Na 25 deonica ukupne dužine oko 75 kilometara brzina iznosi 50 kilometara na čas, naveo je Ivić.

 

"Imajući u vidu te podatke i činjenicu da je reč o magistralnoj pruzi, koja ima veliki značaj za Srbiju, može se zaključiti da je stanje više nego alarmantno", istakao je Ivić.

 

Prema procenama stručnjaka za obnovu pruge Beograd – Bar potrebno je ukupno 370 miliona evra, od čega za deo kroz Srbiju 250 miliona.

 

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je prošle nedelje, u intervjuu Tanjugu, da će pregovori sa predstavnicima ruske vlade o odobravanju dela kredita u iznosu od 800 miliona dolara za infrastrukturne projekte u Srbiji biti okončani tokom februara.

 

Mrkonjić je naveo da je Srbija tražila kredit od 250 miliona evra za remont pruge Beograd-Bar. On je rekao da bi prilikom remonta pruge prema Baru, građevinski deo posla obavila naša preduzeća, a da bi ruska strana obezbedila opremu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here