Prva Pravoslavna osnovna škola

0

Nastavni planovi i programi će u potpunosti biti usklađeni sa standardima nemačkog školskog sistema. Nastava, uključujući i veronauku, će se odvijati na nemačkom jeziku, ali akcenat se stavlja i na negovanje maternjeg ruskog, srpskog, grčkog, rumunskog i bugarskog jezika i kulture, već prema zemlji porekla učenika.

Inicijativu za osnivanje Pravoslavne škole dala je pre nepunih godinu dana, grupa roditelja, ruskih i nemačkih pravoslavnih vernika (Daria Nazarova, Marina Popov, Natali Herman i Andreas Han) pri hramu Sveti Jovan Kronštadski u Hamburgu.

 

Hram Svetog Jovana Kronštadskog

Kada su kod svog paroha protojereja Sergija Baburina, naišli na razumevanje i dobili blagoslav započeli su složenu proceduru dobijanja dozvole za rad. Zato je osnovano i registrovano Školsko udruženje Pravoslavne škole u Hamburgu (Schulverein der Ortodoxen Schule Hamburg e. V.) koje broji 15 članova, a predsednik je pravoslavni Nemac Andreas Han.

 

Predsednik Udruženja roditelja: Andreas Han u hramu

– Centar našeg rada i okupljanja je crkva. Najvažnija nam je podrška oca Sergija Baburina koji nas zastupa u javnosti. Senat pozdravlja našu inicijativu. U fazi smo iznalaženja objekta, tj. škole, u kojoj bi počela nastava. Planiramo da od školskih vlasti zatražimo dozvolu za rad školske 2011/12 godine, jer ćemo do tada obezbediti sve materijalne uslove, a to su osim prostora i novčana sredstva.

 

Neke učitelje već imamo, a znamo da je mnogo obrazovanih emigranata koji će kod nas imati šansu da nađu zaposlenje. Počećemo sa odeljenjem prvog razreda koje treba da broji između 20 i 25 učenika. Interesovanje je veliko – ističe Han.

 

Finansiranje

Andreas Han kaže da će grad školu finansirati 85 odsto, ali tek posle tri godine rada.
– Do tada sredstva ćemo obezbeđivati putem sponzora i učešćem roditelja. Izračunali smo da bi po učeniku bilo dovoljno 100 do 150 evra mesečno. Svaki dobrovoljni prilog je dobrodošao.

Sve informacije se mogu dobiti direktno u crkvi: Vor dem Holstentor 1, 20355 Hamburg; (040) 248 70740; faks (040) 67 30 66 27 ili na www.ortodoxeschule.de i na telefon (040) 209 317 189 ili kod protojereja Sergija Baburina (0173) 23 11 055.

 

I SPC se uključuje?

 

Sa ovom inicijativom upoznati su i naši hamburški protojereji, Borisav Simić i Dragan Jovanović. Oni će posle vaskršnjih praznika detaljnije razgovarati sa svojim sabratom, ocem Baburinom, na temu: prva Pravoslavna osnovna škola u Hamburgu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here