pixabay.com

Prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje svečano je danas predat armiji i pušten u aktivnu službu.

Nosač aviona nazvan je “Šandong” po istoimenoj provinciji na istoku Kine, javila je Sinhua.

Ceremoniji predaje broda u upotrebu, održanoj u mornaričkoj bazi na ostrvu južne provincije Hajnan, prisustvovao je i kineski predsednik Si Ðinping.

Nakon zvaničnog dela ceremonije, usledilo je fotografisanje, a Si se potom ukrcao na nosač aviona i izvršio smotru počasne straže.

Vlasti su saopštile da je dizajn zasnovan na prvom nosacu aviona ove zemlje “Lijaoningu”, koji je kupljen kao polovan od Ukrajine 1998. godine i prilagoden potrebama Kine.

Kako su ranije pisali mediji poslednje testiranje, obavljano od 27. februara do 5. marta.

Brod, koji je nadogradena verzija “Liaoninga” – jedinog kineskog operativnog nosaca – prošao je kroz sve testove i pokazao svoj komandni sistem i borbene mogucnosti, preneli su kineski mediji u aprilu. , kada je nosač prikazan i na kineskoj državnoj televiziji.

Brod ima radar integrisan sa jarbolom i oružani sistem postavljen na palubi. Opremljen je pistom koja ima dovoljno prostora za 32 borbena aviona J-15, šest više od svog prethodnika, pisala je tada je Raša tudej.

Nosac tipa 001A može razviti brzinu od 31 cvora ili 57 kilometara na sat i kako je najavljeno do 2035. bice ih napravljeno još šest, od cega cetiri na nuklearni pogon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here