Punoletstvo “zajednice” u Francuskoj

0

Lomljenje slavskog kolača na proslavi "punoletstva"
 

Ukratko, bila je to potpuno nova slika zajednice, koju u drugom mandatu predvodi agilna Slavica Loran.
 

"Dva praseta, jagnje, pite, salate, proja, pršute, kiflice, kolači, sva moguća pića", nabrajale su domaćice SZF, ponosne zbog odziva gostiju među kojim su bili konzuli Mimica Radojević i Brankica Bečanović, poverenik dijaspore Mića Aleksić, predsednik Skupštine dijaspore Francuske Siniša Blagojević i potpredsednik Vidoje Purić (došao iz dalekog Sen Tropea), lideri Skupštine dijaspore Francuske – Siniša Blagojević, Zajednice srpskih udruženja – Mirko Marković i briselskog Instituta za javnu diplomatiju Zoran Milinković, čelnici udruženja i klubova, aktivisti i drugi, oni koji vole da se druže, prezalogaje, zaliju, zapevaju i zaigraju.

 

U bojama Srbije

Na ovom slavlju posebno treba istaći dekoraciju sale u tri boje srpske zastave, pa su stolovi i cvetni aranžmani nizali naizmenično po crveno-plavo-beloj skali. A i narasli "do neba" i maštovito ulepšani bili su slavski kolači, ukrašeni od testa spravljenim listićima, cvetovima, grožđem, pletenicama, ptičicama…

Na poziv predsednika Udruženja starih boraca Petra Milića, stigli su ratnici starine, okićeni odličjima Mišel Kadastra i Žak Sportes, a bilo je i dečice, pa su njihovi portparoli Katarina, Filip, Madlena, Marija i Anastasija, ukupno stari 50 godina, ovako objasnili: "Slava je kad se molimo Bogu, dođu prijatelji, a ima mnogo kolača!"
 

Domaćinima slave Slobodanu Jankoviću Šumadincu i Stani Bibliji svi komplimenti, a od njih je "čarobni štapić" za narednu godinu preuzela Bojana Zagorac. Bogoslužili su prota Nikola i đakon Jovan, okupljeni su horski izmolili Očenaš, u više navrata čulo se "Hristos je među nama, jest i biće" i "Gospodu se pomolimo".
 

"Molimo se za blagosloveni hristoljubivi naš narod, za sve pravoslavne hrišćane, za život, mir, spasenje, oproštaj grehova…", rekao je prota Nikola. "Neka put Sv. Save bude i vaš orjentir, a kao što brod, da bi uplovio u luku, mora da ima dobrog krmaroša, tako vi sledite Sv. Savu da bi vas Bog priznao ili kako je govorio patrijarh Pavle: "Da smo ljudi."
 

I razvuče Zoran Marković harmoniku, pridruži se Džeri Stević sa gitarom. Počeli su sa pesmom "Svilen konac", a sve što je usledelo – nemoguće je nabrojati.
 

"Super i neka mladi nastave ovu tradiciju", zaključio je Mileta Popović, koji je pre 35 godina rodnu Rogača Guču zamenio Parizom.

 

Oduševio pojac

Uz SZF, na istom mestu slavu Sv. Trifuna obeležio je Goran Ilić, postdiplomac Teološkog instituta "Sv. Sergej", a zbog prisustva studenata sa ovog fakulteta i njihovog pojanja pri bogosluženju, ovo veče pretvorilo se u pravi duhovni doživljaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here