Pusić: Interes nam je da Srbija uđe u EU

0

Beta/HINA/D. C./DS
Vesna Pusić
 

"Naš interes je da Srbija što pre prođe kroz reforme koje dovode i do članstva. Kriterijumi treba da budu visoki, to jest isti oni koji su važili i za nas. Naš interes je da regija bude stabilna i da bude evropska", kazala je Vesna Pusić za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodala je da će se Hrvatska prema Srbiji ponašati kao i svaka druga članica EU, "samo sa nešto boljim poznavanjem Srbije, jer se radi o našim susedima".

Vesna Pusić učestvuje na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu. Ona je ponovila da premijer Hrvatske Zoran Milanović nije došao u Beograd zbog izostanka dovoljno jasne reakcije srpskih vlasti na ratnu i huškačku retoriku Vojislava Šešelja.

"Niko u Hrvatskoj ne misli da je Srbija odgovorna za puštanje Vojislava Šešelja iz pritvora, niti da je on neki faktor ili neki sagovornik. Ali, znajući u kojoj meri je ratnohuškačka retorika imala pogubne učinke, mi smo smatrali da je važno da se vlasti u Srbiji jasno distanciraju od takve retorike", objasnila je Vesna Pusić.

Ona je ocenila da je reakcija Hrvatske bila "civilizovana" i podsetila da je lično njena prva reakcija bila da "izražava saučešće Srbiji jer su im pustili jednog poludelog ratnog zločinca da baulja ulicama".

"Kao što smo se mi od nekih neprimerenih ispada ograđivali da pošaljemo poruku društvima da je to stvar prošlosti i da to nije više politika u regiji, tako smo to očekivali i od Srbije u ovom slučaju. Uloga političara u regiji je da spuštaju a ne dižu tenzije, da olakšavaju ljudima život, poslovanje, putovanje", poručila je Vesna Pusić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here