EPA/Gavriil Grigorov
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se na investicionom forumu “Rusija zove!”. On je istakao da se Rusija zalaže za realan demokratski model razvoja globalne ekonomije.

– U globalnom sistemu međunarodnih odnosa dešavaju se nepovratne promene, pojavljuje se multipolaran model – rekao je ruski predsednik u uvodnom govoru, ističući da Sjedinjene Američke Države eksploatišu čak i saveznike i druge učesnike u ekonomskoj delatnosti.

Zapad pokušava da veštački održava rast “globalne periferije”, koju su navikli da koriste kao koloniju, ocenio je predsednik Rusije i dodao da njihove aktivnosti uništavaju sistem ekonomskih odnosa koji je gradio decenijama i sam Zapad.

U svetu je otpočela nova era kardinalnih promena, u kojoj samo suverena i jaka država može opstati, naglasio je Putin.

Kako je naveo, prema ocenama eksperata, postoji mogućnost prave revolucije u svetskoj privredi u narednom periodu, koja će prekinuti monopol velikih zapadnih banaka.

– Globalni sistem ekonomskih odnosa prolazi kroz fazu fundamentalnih i nepovratnih promena povezanih sa činjenicom da se dosadašnji model globalizacije zamenjuje multipolarnim modelom – izjavio je Putin.

On je istakao da je stopa ekonomskog rasta Rusije ispred svih vodećih zemalja EU.

Prvi put forum je održan 2009. godine. Ove godine glavna tema foruma je “Život bez globalizacije, objedinjujući suverene ekonomije”.

Učestvuju predstavnici ruskih vlasti, ruskog biznisa, investitori iz Turske, Kine, Indije, afričkih država, Persijskog zaliva, Bliskog istoka, Azije i drugim zemljama sa kojima Rusija razvija saradnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here