Putin je na vreme upozoravao

0

Pojedini američki listovi i analitičari tvrde da se ruski predsednik Vladimir Putin pokazao mudrijim po pitanju sirijske krize od američkog predsednika Baraka Obame i zagovornika rušenja sirijske vlasti senatora Džona Mekejna.
Putin je upozoravao Zapad na opasnost koju nosi pružanje pomoći sirijskim pobunjenicima još u septembru prošle godine. Tada je savetovao SAD da ne primenjuju vazdušne napade na Siriju, a sada je jasno da su ti pobunjenici zapravo – teroristi, navodi "Američki konzervativni list".
– Nisam branilac režima Bašara el Asada. Međutim, sa tačke gledišta bezbednosti, Islamska država predstavlja mnogo ozbiljniju opasnost – upozorava i bivši ambasador SAD u Siriji Rajan Kroker.
– Ako Džon Mekejn umre i ode u pakao, večnost će provesti u telefonskoj govornici sa Džastinom Rajmondom (poznati američki politikolog), koji će mu čitati kolumnu Išana Tarura (novinara časopisa "Vašington post") u kojoj se kritikuje američka strategija u Siriji – navodi "Američki konzervativni list".
Kako se promenila situacija za samo godinu dana – Zapad se pripremao da počne vojnu operaciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada, koga je optuživao za upotrebu hemijskog oružja protiv svog naroda. A sada SAD razmatraju vazdušne napade većih razmera na položaje terorista Islamske države, koji deluju u Iraku i Siriji.
U Siriji se teroristi te organizacije bore protiv vladinih trupa Bašara el Asada.
Islamska država nezaustavljivo zauzima nove teritorije u Iraku i uništava verske manjine, kako na iračkoj, tako i na sirijskoj teritoriji, što izaziva osudu svetske zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here