EPA-EFE/BALLESTEROS

Podrška NATO-a Ukrajini je neraskidiva i Vladimir Putin neće postići ciljeve u zemlji na koju je izvršio invaziju, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

Rat u Ukrajini i zahtevi Finske i Švedske da se pridruže odbrambenom savezu dominiraće na samitu Alijanse u Madridu od 28. do 30. juna, čiji će domaćin biti Sančez.

– Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da obezbedimo da Evropa i svet koji smo izgradili imaju sigurnu budućnost – rekao je premijer na događaju povodom obeležavanja 40. godišnjice članstva Španije u NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na istom događaju da će “hladna eksplozija sukoba” zaseniti istorijski samit.

Ukrajinske snage borile su se u ponedeljak da zadrže razrušeni grad Severodonjeck u oblasti Luganska, koji je fokus ofanzive Moskve koja pokušava da preuzme kontrolu nad Donbasom u istočnoj Ukrajini, jednom od Putinovih ratnih ciljeva.

Zahtevi za članstvo u NATO

Finska i Švedska su zvanično podnele zahteve za članstvo u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju na susednu zemlju, poništivši deceniju vojne neutralnosti. Ali Turska se protivila pridruživanju skandinavskih zemalja, što otežava postizanje sporazuma koji bi omogućio da se alijansa istorijski proširi.

Stoltenberg je u ponedeljak u Madridu rekao da je NATO spreman da „odbrani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve pretnje iz bilo kog pravca” i da podrži Ukrajinu u očuvanju njenog „prava na samoodbranu, sadržanog u Povelji UN”.

– Na samitu u Madridu zacrtaćemo put za narednu deceniju, prilagodićemo naše odvraćanje i odbranu za opasniji svet – rekao je šef NATO-a.

5 COMMENTS

  1. Dali ste vi stvarno svi bolesni ili zaslepljeni onome sto vam nato prica, taman posla da razmisljate svojom glavom, coravi ste kod svoih ociju, ajd jos malo lupajte svasta za neki mesec bicete meksi od zecijeg repa.

  2. Ma naravno da nece, pa gde bi kada vi natovci posaljete rasklimane i zahrdjale bombe i rakete u Ukrajinu.

  3. Ovako je mislio i onaj pesko havijar Solana kada je EU i Nato bombardovao SR Jugoslaviju.Da nece ovaj Spanac ici da se bori za Ukrajince sa NATOm protiv Rusije.EU je odavno pukla.Pucala je prvo sebi u nooge a sada posle toliko sankcija puca sebi u glavu.Da je general Zukov sada ziv on bi predvodio rusku vojsku u Ukrajini do Brisela kao nekad do Berlina.Samo vi lazite ovog malog kabare gllumca da ce da pobedi dok Rusi korak po korak lome Azovce i ostale fasite i polako se krecu ka uscu u Dunav,Odesa

  4. Davno su Nasi stari rekli cuvaj te se Latina prevarise a glavu ne gubise.Ratuju na Tudjoj teritoriji sa Tudjim glavama za svoje interese
    Ukrajina se bori da im pokloni svoje bogastvo
    ..Kojii razum ili moranje…Koliko je Zapad Gladan Tudjine
    Otmicari.Kradnjivci
    Narod finansira rat
    A oni baci sirotinji energibonus ko cukama kost u grlu koja se poprijeci da nemoze Lajati.Fuj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here