EPA-EFE
Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin u Parizu

Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će se pre ili kasnije odnosi sa Ukrajinom obnoviti u punom obimu.

– Naravno, zaista računam na to, jer smatram da je situacija u kojoj se danas nalazimo apsolutno nenormalna i neprirodna. Pre ili kasnije, a bolje ako se to desi pre, što pre, to bolje, u punom formatu ćemo obnoviti naše odnose sa Ukrajinom – rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma odgovarajući na pitanje da li bi predsednik Ukrajine mogao jednog dana da dođe na ekonomski forum u Vladivostoku ili Sankt Peterburgu.

Putin je dodao i da će zavisiti od ukrajinskog naroda da li će to biti Vladimir Zelenski.

– Ako bude izabran predsednik Zelenski i ako na delu, a ne na rečima izgradi svoju realnu politiku za normalizaciju odnosa sa Rusijom, zašto da ne? Naravno, da – istakao je on.

Predsednik je izrazio žaljenje što se u praksi sve dešava obrnuto. Prema njegovim rečima, više od jedne generacije ukrajinskih političara dolazi na vlast sa sloganima za obnavljanje odnosa sa Rusijom, a zatim „besramno obmanjuje svoje birače i okreće stvarnu politiku u potpuno drugom pravcu“.

– Ovo se dešava pod pritiskom ekstremnih nacionalista. Utisak je da izabrani lideri nakon što dođu na visoke funkcije počinju da se plaše upravo ovog dela ukrajinskog društva i čine sve kako bi zadovoljili svoje ambicije – objasnio je Putin.

Narod Ukrajine bi trebalo sam da oceni izabrane lidere zemlje, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, uveren je ruski predsednik.

– Ukrajinski narod treba da utvrdi nivo, kvalitet i rezultat rada onih ljudi za koje je glasao – konstatovao je on.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here