Putin od Mesića traži imovinu NIS-a

0

Prema Mesićevim rečima, ruska kompanija je kupila NIS i u svoj osnovni kapital ubrojila i deo vlasništva nad hrvatskim delom naftovoda, a od Hrvatske potražuje i neke pumpe, odmarališta i neke objekte.

 

"Rekao sam da je to u sporu i da ćemo se o tome službeno izjasniti", rekao je hrvatski predsednik, prenose ruski mediji.

 

Pitanje hrvatskog učešća u gasovodu Južni tok je takođe bila tema današnjeg razgovora Mesića i Putina u Moskvi.

Premijer Rusije Vladimir Putin

 

Mesić je naglasio da je Hrvatska propustila priliku da i njenim teritorijom ide magistralni pravac gasovoda Južnog toka i da je pitanje daljnjih pregovora u kojoj bi se meri ona u to još mogla priključiti, ali da mu se čini da za to nema velikih izgleda.

 

"Mi smo tu raspravu propustili dok je bilo vreme", rekao je Mesić, podsetivši da je Putin 2007. kao tadašnji predsednik, dok se pregovaralo o trasi Južnog toka, ponudio Hrvatskoj da učestvuje u projektu, što je tadašnja vlast odbila.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić

 

"Izgledi da Hrvatska dobije priključak zavise o ruskoj dobroj volji, jer je Rusija svoje potrebe zadovoljila", rekao je Mesić koji smatra da Hrvatska u nastojanju da dobije priključak ima i prednost, a to su obezbeđeni koridori, na kojima je naftovod, pa ne mora otkupljivati zemlju.

Hrvatski predsednik u Moskvi boravi na poziv ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, a pre susreta s Putinom održao je u ruskom ministarstvu spoljnih poslova predavanje o promenama u zadnjih deset godina u Hrvatskoj na čijem je čelu bio to vreme.

 

Posetu završava večerom s Medvedevom s kojim će razgovarati o podsticanju privredne saradnje između dve zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here