Putin osudio zločine totalitarnog režima

0

 

Potrebno pamtiti prošlost, kako god bila gorka istina:Vladimir Putin

"Za te zločine ne može biti nikakvih opravdanja, u našoj zemlji je data jasna politička, pravna i moralna ocena o zločinima totalitarnog režima. I ta ocena ne podleže nikakvim revizijama", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Poljska su morale da prežive praktično sve tragedije 20. veka i "plate nesrazmerno visoku cenu za dva svetska rata, za bratoubilačke konflikte, za surovost i nečovečnost totalitarizma".

"Našem narodu, koji je prošao kroz užase građanskog rata i nasilnu kolektivizaciju, veoma je dobro shvatljivo, možda bolje nego bilo kome drugom, šta za svaku poljsku porodicu znači Katin, Mednaja, Pjatihatka", rekao je Putin.

"Represije su uništavale ljude, ne birajući nacionalnosti, uverenja, religije. Njihove žrtve bile su čitave zajednice, kod nas u zemlji – kozaci i sveštenici, prosti seljaci, profesori i oficiri, učitelji i radnici", naveo je Putin, dodajući da je "logika bila ista – posejati strah, probuditi u čoveku najniže instinkte, nahuškati ljude jedne na druge, primorati da se slepo i bez razmišljanja potčinjavaju".

Ruski premijer je, takođe, nazvao lažju i falsifikovanjem pokušaje da se krivica za streljanje u Katinskoj šumi pripiše ruskom narodu.

 

Agencija RIA Novosti je prenela reči Putina da Rusija i Poljska treba da izbegavaju ćorsokak večnog svođenja računa.

"Zajednički put ka pokušaju razumevanja nacionalnog sećanja i istorijskih rana u stanju je da nam pomogne da izbegnemo ćorsokak nerazumevanja i večnog svođenja računa, primitivnih interpretacija uz podelu naroda na ispravne i krivce, kako to ponekad pokušavaju da učine nečasni politikanti", rekao je predsednik ruske vlade.

Putin je naglasio da je potrebno pamtiti prošlost, kako god bila gorka istina.

"Ne možemo da je izmenimo, ali možemo da sačuvamo, obnovimo istinu i istorijsku pravednost", naglasio je ruski premijer, navodeći da je istorija koja je napisana zlobno i sa mržnjom, isto tako pogrešna koliko i "lakirana".

 

Saznaće se istina:Donald Tusk

Tusk je izrazio uverenje da će svet saznati istinu o katinskoj tragediji. Prema njegovim rečima, istraga o toj tragediji ne treba da se ograničava samo na sakupljanje statističkih podataka.

"Važne su sve činjenice, svaka informacija i svako svedočanstvo o događima", rekao je poljski premijer.

"Mi, svi Poljaci, u nekom smislu predstavljamo veliku katinsku porodicu", rekao je Tusk, izražavajući uverenje da će na kraju istina pobediti i da će ceo svet saznati istinu, kao i da će Rusija i Poljska naći snage da sve otkriju, kako bi put pomirenja bio "jednostavan i kratak".

 

 

14.540 oficira bilo u logoru

 

U skladu sa paktom Molotov-Ribentrop, Crvena armija je 1939. godine prešla istočnu granicu Poljske i sovjetska vojska je zarobila 240.000 poljskih vojnika, podseća RIA Novosti, dodajući da su redovi pušteni kući a oficiri su zadržani.

Više od 14.000 oficira poljske vojske internirano je u jesen 1939. na teritoriju bivšseg SSSR-a, a dve godine posle nemačke okupacije zapadnih oblasti Sovjetskog Saveza, pojavile su se vesti da su saradnici sovjetskog Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD) streljali poljske oficire u Katinskoj šumi, 14 kilometara zapadno od Smoljenska kod sela Katin.

Glavno vojno tužilaštvo Rusije je saopštilo da je tokom istrage utvrđen tačan broj ljudi u logorima i "prema kojima su se donosile odluke" – nešto više od 14.540, od čega su više od 10.700 njih bili u logorima na teritoriji nekadašnje Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a 3.800 u Ukrajini.

Jedna međunarodna komisija stručnjaka utvrdila je da su krivi organi ruskog NKVD-a, dok je ruska komisija, pak, sa akademikom Nikolajom Burdenkom januara 1944. okrivila nemačke naciste za streljanje poljskih vojnika.

Trenutno taj predmet razmatra Evropski sud za ljudska prava, podseća RIA Novosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here