EPA
Vladimir Putin

Današnje vlasti u svetu žele da žive bez bilo kakvih pravila, rekao je Putin, komentarišući situaciju u svetu. Događaji u svetu nastavljaju da se razvijaju po negativnom scenariju, prerastajući u sistemsku krizu u različitim sferama, dodao je on.

– Na Zapadu nema jedinstva, to je konglomerat. Takozvani Zapad, uslovno, naravno, tamo nema nikakvog jedinstva. Sve je jasno – da je to veoma složen konglomerat, ali ipak recimo da je taj Zapad poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci preduzeo niz koraka usmerenih na eskalaciju – rekao je Putin.

Kako kaže Putin, SAD nemaju šta da predlože svetu, osim svoju dominaciju.

– Vladanje svetom je ulog koji je takozvani Zapad stavio u svoju igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava. Ona negira suverenitet zemalja i naroda, njihovu jedinstvenost, zanemaruje interese drugih država – istakao je Putin i upozorio Zapad da oni koji seju vetar, požnjeće oluju.

– U savremenom svetu teško da biti moguće ostati po strani. Što se kaže, ko seje vetar, požnjeće buru. Kriza je zaista postala globalna, utiče na sve i tu ne treba gajiti nikakve iluzije. Pred čovečanstvom su sada, u suštini, dva puta ili da nastavi da gomila teret problema koji će nas sve neizbežno slomiti ili da svi zajedno pokušaju da pronađu rešenje. Neka ne budu idealna, ali neka budu funkcionalna, sposobna da učine naš svet stabilnijim i bezbednijim – naglasio je Putin.

On je istakao da Zapad nameće potrošačke stereotipe kako bi povećao tržište za svoje proizvode. Čak i u jeku “hladnog rata” nikome nije padalo na pamet da negira postojanje kulture i umetnosti svojih protivnika. Nacisti su palili knjige, a sada su na Zapadu otišli dotle da zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog.

Prema rečima ruskog lidera, Zapad sve druge smatra narodima drugog reda, a sebe za izuzetne, kao i da želi sve resurse čovečanstva.

Putin je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine. On je okarakterisao politiku SAD kao hegemona pogrešnom.

– Zapad plaća sve veću cenu za pokušaj da sačuva svoju hegemoniju. Rusija nema nameru da postane hegemon. Ona sebe ne smatra neprijateljem Zapada. Pokušala je da izgradi odnose sa Zapadom i NATO-om, slala je poruku: hajde da živimo kao prijatelji – kaže Putin.

Predsednik Rusije je govorio i o napadima na gasovode Severni tok.

– Uništavanje evropskih gasovoda ‘Severnih tok’ 1 i 2 je, generalno, stvar bez presedana. Ali, ipak, mi smo svedoci tih tužnih događaja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here