Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u nedelju ujutro je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i sa prvim predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom, prenela je agencija Belta.

Tokom prethodnog razgovora, koji je održan u subotu uveče, Lukašenko je Putina obavestio o rezultatima pregovora sA rukovodstvom privatne vojne kompanije “Vagner”.

Dvojica predsednika su se u protekla 24 sata čula tri puta.

Lukašenko je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarao i sa prvim predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom, sa kojim je razmotrio međunarodnu i regionalnu situaciju, kao i belorusko-kazahstanske odnose, navedeno je u saopštenju.

Tokom noći 24. juna, u Rostovu na Donu snage “Vagnera” zauzele su štab Južnog vojnog okruga, posle izjave Jevgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti Rusije su te navode demantovali.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejstva “vagnerovaca” nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao sa Prigožinom, koji je prihvatio njegov predlog da obustavi kretanje “Vagnera” na teritoriji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Belorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here