Putin: Razvalili bi nas kao Jugoslaviju, al’ neka se sete kako je Hitler prošao

0

Vladimir Putin: Čim mi ojačamo, oni nas pritisnu
 

Putin je u godišnjem obraćanju naciji u Kremlju izjavio da su sankcije uvedene zbog pozicije Rusije o Krimu i Ukrajini, ali da bi bile uvedene i da nije bilo Krima i krize u Ukrajini.

 

"Uveren sam, da svega toga ne bi bilo, izmislili bi neki drugi povod da zaustave mogućnosti rastuće Rusije, da utiču. Politika zadržavanja se primenjuje decenijama. Čim mi postanemo jaki, ona se primenjuje", rekao je Putin.

 

Prema njegovim rečima, čečenske gerilce su primali kao borce za demokratiju i već tada je postalo jasno da čim Rusija "više odstupa… njeni oponenti postaju sve drskiji i ponašaju se ciničnije i agresivnije".

 

"Nas bi sa zadovoljstvom pustili po jugoslovenskom scenariju, razvalili su državu. Podrška separatizma u Rusiji i informativna i finansijska i svaka druga, bila je apsolutno očigledna. Ali se nismo predali. Nije im uspelo. Nismo dozvolili", kazao je Putin.

 

Ruski predsednik je kazao da je "besmisleno razgovarati sa Rusijom sa pozicija sile" i naveo da ni Adolfu Hitleru nije uspelo da rasturi i uništi zemlju. "Svi treba da se sete čime se to završava", kazao je on.

 

Putin je rekao i da SAD uvek direktno ili "iza kulisa" utiču na odnose Rusije sa susednim zemljama.

 

"Nekada ne znaš s kim je bolje da razgovaraš – sa vladama nekih država ili direktno sa njihovim američkim pokroviteljima i sponzorima", dodao je predsednik Rusije.

Rusija, kako je rekao, nema nameru da smanjuje kontakte sa EU i SAD i dalje je zemlja otvorena za saradnju, iako vlade nekih zamalja "pokušavaju da izgrade bezmalo novu gvozdenu zavesu".

 

"Mi sami nikada nećemo poći putem samoizolacije, ksenofobije, sumnjičavosti, potrage za neprijateljima. To su sve pokazatelji slabosti, a mi smo jaki i uvereni u sebe", rekao je Putin.

 

Ruski predsednik je rekao da je pripajanje Krima i Sevastopolja "istorijsko ponovno spajanje sa Rusijom".

 

"U Krimu se nalazi duhovni izvor monolitne ruske nacije. Za Rusiju Krim ima ogromni civilizacijski i sakralni značaj", dodao je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here