Syrian Presidency
Bašar al Asad i Vladimir Putin u crkvi Device Marije u Damasku

“Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Damask”, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Vladimir Putin je sa aerodroma krenuo ka komandnom punktu grupe Oružanih snaga Rusije u Siriji i provozao se ulicama Damaska. Na komandnom punktu Putina je dočekao sirijski predsednik Bašar al Asadsaopštio je Peskov.

– Šefovi dveju država dobili su vojne izveštaje o situaciji u različitim regionima zemlje – dodao je on.

Kasnije su održani bilateralni pregovori ruske i sirijske delegacije.

– U razgovoru sa Asadom, Putin je istakao da sada sa uverenošću može konstatovati da je pređen veliki put u obnovi sirijske državnosti i teritorijalnog integriteta zemlje – kazao je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, Putin je primetio i da se na ulicama Damaska golim okom mogu videti znaci obnavljanja mirnog života. Peskov je takođe saopštio da je Asad zahvalio Putinu na poseti.

Asad: Hvala Rusiji!

– Predsednik Sirije izrazio je zahvalnost za pomoć Rusije i ruske vojske u borbi protiv terorizma i obnovi mirnog života u Siriji. Asad je takođe čestitao Božić Putinu i čitavom ruskom narodu – dodao je Peskov.

Putin je zajedno sa Asadom prošetao ulicama Starog Damaska i ušao u istorijsku džamiju, a pravoslavnoj crkvi poklonio ikonu, saopštila je pres-služba sirijskog predsednika Bašara al Asada. Putin je, između ostalog, posetio i grob Svetog Jovana Krstitelja u Damasku.

Predsednike su pratili ministri odbrane dve zemlje Sergej Šojgu i Ali Ajub.

Putin je obišao centar grada i posetio Umejadsku (Veliku) džamiju, gde je video grobnicu sa glavom Svetog Jovana Krstitelja. On se, takođe, upisao u knjigu utisaka.

Ruski lider posetio je i Sabornu crkvu Device Marije u hrišćanskoj četvrti Damaska, najstariju hrišćansku svetinju u glavnom gradu Sirije, i poklonio ikonu Bogorodice. Putin se u toj crkvi sreo sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

– Tokom razgovora sa Putinom, patrijarh je naglasio da u Siriji različite vere – i hrišćani i muslimani – mirno koegzistiraju i uživaju apsolutno ista prava – istakao je Peskov.

Bezbednost su tokom dolaska ruskog predsednika Damasku osiguravali ruski vojni avioni „suhoj“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here