Putin započeo posetu Beogradu

0
 

 

14:29 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je sastanak sa Putinom obraćajući mu se na tečnom ruskom jeziku, a potom na srpskom. Dok je Putinu prevođen Vučićev stav o samom sebi da je "težak čovek", srpski premijer je zabavljao gosta iz Rusije šalama na ruskom jeziku. "Srbija nikada neće zaboraviti učešće sovjetskih trupa, snagu i broj ljudskih života koje ste uložili kako bi Beograd i Srbija bili slobodni. Ali, pošto znam da ste s predsednikom o tome razgovarali, i čeka vas 100.000 ljudi na paradi, a znate da sam težak čovek, ja ću da pređem na ove ‘manje važne stvari’ i ekonomske probleme koji su za nas od ogromnog značaja", rekao je premijer i dodao: "Hvala što je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Trudićemo se da povećamo ponudu". Opštirnije OVDE.
14:04 – Vladimir Putin se zahvalio na pozivu za obeležavanje godišnjice oslobođenja. On je rekao da je to bila zajednička borba, a da Rusija zauzima principijelnu poziciju koja se bazira ne samo na prijateljstvu, nego i na međunarodnom pravu. Putin se zahvalio na ordenu koji mu je uručio Nikolić i rekao da to doživljava kao izraz poštovanja prema ruskom narodu.
14:00 – Nikolić je Putinu poželeo dobrodošlicu, uz ocenu da ruskog predsednika kao gosta vole da vide i politički vrh i narod. "Moderno je da se prijateljstvo meri trgovinskom razmenom. Mi drugačije gledamo na priajteljstva. Srbija danas nema neprijatelja, ali ima manjih i većih prijatelja. Rusiju ubrajamo u velike prijatelje. Razmišljamo kao naši preci i učimo decu da razmišljaju kao mi. Sve nas vezuje – jezik, vera, poreklo, ali i to što smo uvek bili na istoj strani…", rekao je između ostalog Nikolić, a zatim uručio orden Vladimiru Putinu. Uz malu pomoć prevodioca, Nikolić se na ruskom obratio: "Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden". Opširnije OVDE.
13: 25 – Vladimir Putin stigao je u Palatu Srbija, gde ga je dočekao Tomislav Nikolić u prisustvu srpske delegacije. U čast ruskog predsednika oglasila su se i zvona sa obližnje Crkve Svetog Dimitrija.
13:00 – Pedsednici Rusije i Srbije su uz intoniranje himni dve zemlje položili su vence i upisali se u spomen knjigu na groblju Oslobodiocima Beograda, koje je otvoreno 10 godina posle oslobođenja jugoslovenske prestonice. Putin i Nikolić su se zatim uputili ka Spomeniku crvenoarmejcu, koji se nalazi na ruskom delu groblja, gde su takođe položili venac.
12:48 – Tomislav Nikolić ocenio je pred dolazak ruskog kolege Vladimira Putina da su Srbija i Rusija oduvek imale dobre odnose na koje situacija u svetu nije mogla da utiče, i poručio da i sada dve zemlje koračaju ka velikom prijateljetvu, savezništvu i bratstvu. "Rusija je veliki oslonac Srbiji po mnogim pitanjima, a Srbija je Rusiji dokaz da može da ima prijatelje i među malim državama koje održavaju prijateljstvo s državama sa kojima ona nema pravi kontakt i razumevanje", rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije na aerodromu "Nikola Tesla" uoči sletanja aviona ruskog predsednika.  

 

Predsednička limuzina je dvojicu predsednika povezla na groblje Oslobodiocima Breograda, gde će položiti vence, a potom će otići u Palatu Srbija gde će mu biti organizovan svečani doček.

 

Predsednik Rusije potom će imati odvojene razgovore s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

 

Vladimir Putin biće počasni gost na vojnoj paradi "Korak pobednika" koja se organizuje povodom 70 godina od oslobođanja Beograda čime završava posetu Srbiji.

 

Ovo je treća Putinova poseta Beogradu – 2001. godine posetio je Srbiju kao predsednik, a 2011. kao premijer. Ruski predsednik iz Beograda putuje u Milano gde će učestvovati na samitu Evropske unije i azijskih zemalja.

 

Ovaj put, s njim su doputovali i ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler, šef Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i šef Federalne migracione službe Konsantin Romadanovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here