pixabay.com
Moskva

U Rusiji je ostvarena konsolidacija elita i društva kao odgovor na spoljni pritisak bez presedana i to može biti osnova za pozicioniranje države na međunarodnom planu kao nekog ko predstavlja bedem odbrane tradicionalnih vrednosti, rekao je savetnik ruskog predsednika za međunarodna pitanja Jurij Ušakov.

– Zadatak spoljne politike Rusije je povezan ciljem ostvarivanja maksimalnog nacionalnog razvoja države i procvata privrede, ali i sa idejnim pozicioniranjem Rusije kao bedema zaštite normalnih tradicionalnih vrednosti, etičkih, porodičnih, patriotskih – bastiona kulturnog i verskog pluralizma. Za tako nešto u Rusiji postoji dobra osnova, a to je konsolidacija čitavog ruskog društva i elita kao odgovor na spoljni pritisak bez presedana – rekao je Ušakov na forumu “Primakovska čitanja”.

Prema njegovim rečima, prednost ruske spoljne politike uvek su bili i jesu “izbalansiranost i multivektornost, poštenje, otvorenost, bogate vrednosti domaće i regionalne diplomatije”.
On je, takođe, naglasio da spremnost nezavisnih država da brane svoje interese ne slabi nego sve više jača.

Rusija će, ističe Ušakov, razvijati odnose sa državama koje cene svoj suverenitet i koje smatraju da je saradnja iznad konfrontacije. Zajedno s tim državama Rusija će braniti principe multipolarnog sveta.

– Naravno, i dalje ćemo ulagati napore kako bismo jačali takve tendencije, svetski poredak zasnovan na multipolarnosti i to ćemo raditi s partnerima i prijateljima, odnosno sa onim zemljama koje cene svoj suverenitet i smatraju da je saradnja iznad besmislenih konfrontacija, zemljama kojima je strana rusofobija i fobije uopšte – rekao je Ušakov na forumu “Primakovska čitanja”.

U tom kontekstu on je rekao da Rusija danas aktivira veze sa Iranom i zemljama Bliskog istoka, Turskom, arapskim i muslimanskim svetom u celini, a o tome svedoči i činjenica da je obim trgovinske razmene sa tim zemljama još 2020. dostigao a danas i prestiže trgovinu sa Evropom.

On je ocenio i da Rusija posle raspada SSSR nije dobila svoje mesto u evropskoj porodici.

– Tri decenije posle raspada Sovjetskog Saveza Rusija nije integrisani deo Evrope, Rusija nije dobila svoje mesto u evropskoj porodici, nisu nam to dozvolili i mi sada shvatamo da su ta očekivanja i perspektive bili prilično iluzorni. Od takvih iluzija se sada odvajamo – rekao je on.

Kako je rekao, ako su ranije mnogi u Rusiji govorili i verovali u mogućnost ostvarenja De Golovog zaveta o izgradnji zajedničkog prostora od Lisabona do Vladivostoka, onda je sada svima jasno da je taj projekta propao.

– Čak je i EU odustala od njega. Tim pre što Amerikanci, blago govoreći, nisu baš potpomogli njegovu realizaciju. Oni su kategorički odbili da uzmu u obzir naše elementarne i razumljive interese u sferi bezbednosti – zaključio je Ušakov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here