Tanjug/AP
Vladimir Putin i Kim Džong Un

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga severnokorejski lider Kim Džong Un i on danas na kosmodromu Vostočni.

Putin je jutros dočekao severnokorejskog lidera, koji je vozom stigao na železničku stanicu kosmodroma, u ruskoj Amurskoj oblasti, posle čega je usledio pregled lansirnog kompleksa kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

“Zato smo došli ovde. Lider Demokratske Narodne Republike Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program”, rekao je Putin novinarima, napominjući da će delegaciji DNRK biti pokazani novi objekti, prenosi agencija RIA Novosti.

Kim boravi u poseti Rusiji na poziv Putina, s kojim danas ima bilateralni sastanak.

Putin je najavio i da će na sastanku razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji.

“Razgovaraćemo bez žurbe o svim temama. Ima vremena”, rekao je novinarima Putin.

On je takođe napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posetio Severnu Koreju i da je tamo bio dobro primlјen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kim i Putin razgovarati o bilateralnoj saradnji, uključujući trgovinsko-ekonomske veze i kulturnu razmenu, kao i o situaciji u regionu i svetu.

Kim Džong-Un veruje da njegova sadašnja poseta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Severne Koreje, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

4 COMMENTS

  1. Какав трн у оку западу. Има да га наоружа до зуба , такође нема више санкција.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here