pixabay.com

Vazduhoplovne kompanije neće morati da ostavljaju prazna mesta u avionima radi socijalne distance između putnika.

Međutim, putnici će na letovima u Evropskoj uniji morati da nose maske u avionima i na aerodromima, prema planovima EU za oživljavanja putne industrije.

Evropska komisija je danas objavila neobavezujuće preporuke, u okviru širih predloga za spasavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao udeo od oko 10 posto u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12 procenata radne snage, prenosi Rojters.

Komisija je takođe saopštila da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili letovanja zbog pandemije koronavirusa.

– Polazna osnova je ovde da evropski potrošači imaju pravo na povraćaj novca, ako to traže – rekla je Margret Vestager, zamenica šefa EK.

Komisija je navela da će avio-kompanije morati da ograniče rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja vazduha, korišćenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja.

“Zbog toga se ne preporučuje obaveza primene praznih sedišta za veće fizičko distanciranje u avionima”, piše u dokumentu Evropske komisije.

Preporučuje se i reorganizovanje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbeglo okupljanje ljudi i gužve.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) već je preporučilo merenje temperature putnicima pre ukrcavanja, uzimanje ličnih podaka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinfikovanje terminala i opreme.

IATA, koja je procenila da bi korona kriza mogla da košta avio-kompanije ukupno 314 milijardi dolara, takođe je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sedišta u avionima.

1 COMMENT

  1. Maska nije svemoćna, nije to dobro. U velikim avionima ima previše ljudi, a tu su i klima uređaji. Biće tu svega.
    Bolja varijanta su čarter letovi, privatni avioni, kompanije koje u ponudi imaju “privatne letove za grupe”. Jeftinije a sigurnije, jer ipak je bolje deliti avion sa manje ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here