Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi radari, koji se postavljaju ispred radilišta na putevima, zbog svog “vrednog” rada stavljaju opštinu na velike muke. Od početka godine su na auto-putu Zidautoban (A2) ispred radilišta kod štajerskog gradića Ilc postavljena su dva nova radara, od kojih svaki slika 1.000 prekoračenja ograničenja brzine, zbog čega je nadležna opštinska služba Hartberg-Firstenfeld pretrpana poslom.

Već sada je skoro sedam puta veći broj prijava nego što su prošle godine obrađeni slučajevi prekoračenja brzine.

Na toj deonici dozvoljena je brzina do 90 kilometara na čas, a retko ko se toga pridržava. Novi laserski radari, koji su veoma precizni (svaki košta 27.000 evra), prave rekordan broj slika i to s nultom tolerancijom.

– Uobičajeno svake godine obradimo do 25.000 prijava zbog prekoračenja brzine, ove godine imamo već 170.000, a do kraja godine biće više od 200.000 – rekao je Maks Vizenhofer, predsednik opštine.

On je rekao da su nadležni službenici prenatrpani poslom i da mladi na obuci pomažu, ali da i pored toga nedostaje hitno najmanje četiri do pet ljudi na tom poslu.

Nakon što radar slika vozača, koji nije bio preterano brži od ograničenja, dobija anonimnu prijavu – kaznu koju treba da plati. Međutim uz prijavu ne dobija uplatnicu, već mora sam da je ispuni i navede dobijeni kod. Mnogi samo uplate kaznu, ali ne navedu kod i onda nadležna služba mora da utvrđuje od koga je novac dospeo u opštinsku kasu. Inače, radari prave veoma precizne i dobre slike da je na njima moguće prepoznati i da li je vozač propisno vezan, da li telefonira dok vozi, pa se i za te prekršaje pišu kazne.