Rahim Ademi tuži hrvatske oficire

0

 

Penzionisani general Rahim Ademi na suđenju

 

 

Iako je oslobođen svih optužbi, Ademi neće dobiti pravu satisfakciju ako se s odgovornošću ne suoči admiral i bivši šef obaveštajaca Davor Domazet Lošo, koji je imao stvarnu komandnu ulogu u operaciji "Medački džep", piše nedeljnik "Nacional".

Ademi je izjavio riječkom "Novom listu" da su, osim Domazeta, protiv njega lažno svedočili bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak i tadašnji komandant specijalnih policijskih snaga Mladen Markač, kome se zbog zločina u akciji "Oluja" sudi u Hagu.

Oni su na suđenju tvrdili da je Ademi komandovao vojnim područjem u Gospiću i da su mu Mirko Norac i Markač bili potčinjeni. Ademi je za lažne optužbe prozvao i brigadnog generala Franju Tomičića i brigadire (pukovnike) Zvonka Brajkovića i Svetka Šare.

 

"Tu je postojao i jedan eskadron smrti, kako sam ga nazvao, ljudi koji su pretili svedocima, tražili da lažno svedoče, obilazili ih. Treba protiv svih njih pokrenuti krivične postupke i kazniti ih", rekao je Ademi, koji se nada da će to sada biti i učinjeno jer je presuda pravosnažna, a time je i službeno dokazano da su lažno svedočili.

Rahim Ademi, Dušan Viro i Željko Sačić u okolini Gospića

Tomičić, Brajković i Šare su tokom 2007. dali iskaze koji nisu išli u prilog Ademiju, ali su oni, navodno, bili potpuno suprotni onomu što su sva trojica 2001. izjavili zagrebačkoj policiji, koja je tada radila na tom slučaju.

 

 

Za zločine u Medačkom džepu optužnicu je prvo podigao Hag i to protiv Ademija koji je tada bio vršilac dužnosti komandanta vojnog područja, generala Norca koji je komandovao snagama koje su izvodile operaciju i Janka Bobetka koji je bio šef glavnog štaba.

Ademi je oslobođen optužbi, jer se pokazalo da je postojala paralelna linija komandovanja Bobetko – Domazet – Norac, koji je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora, a Vrhovni sud mu je smnjio kaznu na šest godina.

 

Norac već izdržava zatvorsku kaznu od 12 godina, zbog ubistava više desetina srpskih civila u Gospiću i okolini, u jesen 1991. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here