EPA/Georgi Licovski
Premijer Albanije Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je za Tanjug u Rimu da sutrašnji samit lidera regiona u Tirani predstavlja nastavak pokrenute inicijative o uspostavljanju tzv. “Malog Šengdena”.

– Ova inicijativa je otvorena i inkluzivna i nije ništa novo, već je samo novo zajedničko opredeljenje i cilj da se implementira ono što je više puta dogovarano, a potom ostavljano po strani – naglaslio je Rama.

On je naveo da inicijativa predviđa da zemlje koje su u nju uključene žele da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke i da sarađuju.

U Tirani se sutra i prekosutra održava treći sastanak u okviru inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Ramom i Zoranom Zaevom sa ciljem uklanjanja prepreka za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

Kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, Rama je istakao da će Albanija nastaviti da radi na reformama, nezavisno od toga da li će pregovori biti otvoreni.

– Ono što očekujemo jeste da nastavimo da radimo najbolje, da damo sve što mozemo i realizujemo naše ciljeve. Na njima je posle da odluče. To ne zavisi od nas – rekao je Rama, koji danas u Rimu boravi povodom Samita Centralno-evropske inicijative, na kojem učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here