EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači i Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da ne potcenjuje predsednicu Kosova Vjosu Osmani kada Hašima Tačija naziva predsednikom, i objasnio da je takva praksa u najrazvijenijim demokratskim zemljama sveta.

Rama je juče, prilikom posete porodici bivšeg predsednika, Hašima Tačija nazvao predsednikom, nakon čega su krenule spekulacije da Rama Osmanijevu ne priznaje kao predsednicu, posebno nakon što je ona objavljivala fotografije na kojima je Rama “isečen”.

Premijer Albanije je to demantovao, rekavši da Tačija naziva predsednikom, jer se takva praksa primenjuje u najrazvijenijim demokratskim zemljama sveta.

– Pre svega, mislim da svi treba da napravimo ovaj korak ka demokratski razvijenim društvima, koja ne koriste termin bivši predsednik ili bivši premijer. Ako pogledate predsednike u SAD, u Francuskoj, ili premijere u Engleskoj i Italiji, uvek vidite predsednika Buša, predsednika Obamu, predsednika Kartera i tako dalje – istakao je on.

Rama je rekao da kada govori o Tačiju kao predsedniku, on to ne radi jer ne zna ko je trenutno predsednik Kosova i naveo da Osmanijevoj želi zdravlje i sreću, bez potcenjivanja..

– Kada kažem predsednik Tači, to ne znači da ne znam ko je u ovom slučaju predsednik Kosova. S druge strane, Osmanijevoj želim zdravlje, nema problema sa Haškim tribunalom, pa joj želim zdravlje i sreću i nemam razloga da mislim da kada se obraćam Tačiju potcenjujem ili zaobilazim aktuelnu predsednicu Kosova – rekao je albanski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here