EPA/OMER MESSINGER

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da je neuspeh sastanka u Rambujeu bio poguban i za srpsku i za kosovsku stranu.

On ističe da se taj sastanak može okarakterisati kao propuštena prilika da se izbegnu stradanja.

– Stradanja koja su se desila na Kosovu 1999. godine su direktna posledica ne potpisivanja sporazuma u Rambujeu. Za svaku stranu to je bilo pogubno. Sada možemo da kalkulišemo za koju stranu je bilo više ili manje pogubno – objašnjava Spahiu.

Podseća da na tom sastanku nije samo srpska delegacija bila prinuđena da potpiše određene odredbe sporazuma, već je svoj zadatak imao kosovski tim.

– To je bilo ultimatum za obe strane, bilo je nametanje ideje da se prestane sa ratovanjem i ideje o nezavisnosti Kosova, tako da nije bilo reči samo o jednoj strani. Strana koja je prihvatila to, je dobila više, ali nije dobila u smislu stradanja i svega toga što se desilo na Kosovu – ocenjuje Spahiu.

U javnosti se zbog čestih zastoja u dijalogu Kosova i Srbije pominje mogućnost organizovanja međunarodne konferencije, nešto poput Rambujea 2, na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće “najvećih svetskih igrača”, a Spahiu napominje da u tom predlogu nema ništa sporno i da je dobrodošao bilo kakav dogovor koji vodi ka konačnom rešenju i normalizaciji odnosa.

– Bilo kakav dogovor i bilo gde jeste put ka rešenju, da li će se to zvati Rambuje dva ili Dejton dva, kako god , vreme je da se politički čvor na Kosovu reši i da se uspostavi mir i spokoj u ovom delu Evrope – zaključuje Spahiu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here