Raška: Štrajkači sve brojniji

0

Dvadestak radnica novopazarskog Tekstilnog kombinata "Raška" započelo je danas štrak zahtevajući smenu rukovodstva fabrike, poštenu privatizaciju, isplatu socijalnog programa i garancije za isplatu zaostalih zarada i zaustavljanje vraćanja imovine bivšim vlasnicima.

 

 

 

Novopazarski tekstilci su u žižu javnosti dospeli prošle godine, kada je predsednik Udruženja tekstilaca u tom gradu Zoran Bultović odsekao sebi deo malog prsta, zbog, kako je tada rekao, nebrige države za radničke probleme.

 

Jesenas su predstavnici grada i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dogovorili rešenje svih problema nekadašnjeg giganta pronalaženjem strateškog partnera i od tada nadležne komisije rade na proceni imovine i sređivanju katastara.

 

Preostalim zaposlenima je ostavljeno da odluče da li će raditi za novog vlasnika ili će, uz socijalni program, napustiti firmu.

Ispred zgrade se nalazio direktor Mersudin Čuljević sa saradnicima koji su tu došli s namerom da, kako tvrde radnici, uđu u svoje kancelarije, ali im oni to nisu dozvolili.
Radnici sumnjaju da rukovodstvo pokušava da "skloni" neke sporne ugovore i dokumentaciju.

 

Predsednica sindikalne organizacije "Nezavisnost" u toj fabrici Fatima Totić je rekla Tanjugu da fabrika radnicima duguje od 18 do 26 plata.

 

Ona je kazala da su radnici u proizvodnji primili zaradu za januar ove godine po 12.800 dinara, navodeći da im nije isplaćen deo zarada za period 2006, 2007, 2008. i cela 2009. godina.

 

"Zarade nam se isplaćuju bez obračuna, a direktor, koji tvrdi da se doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje redovno uplaćuju, odbija svaki razgovor sa nama", rekla je Totićeva i dodala da se radnicima nudi da se do 2. aprila prijave za socijalni program.

 

Direktor Čuljević je, međutim, Tanjugu rekao da se u upravnoj zgradi Tekstilnog kombinata nalazi više bivših nego sadašnjih radnika i da mu uopšte nije jasno šta ih je motivisalo na štrajk.

 

"Nas je 65 zaposlenih. Kombinat se priprema punom parom za privatizaciju koju vodi Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja", kazao je Čuljević i dodao da ga je vest o početku štrajka zateka u Beogradu gde je boravio službeno.

On je objasnio da je reprezentativan sindikat u fabrici Savez samostalnih sindikata Srbije koji u potpunosti podržava sve ono što rukovodstvo radi na planu privatizacije.

"Mi smo od Uprave policije tražili da nam omogući normalan pristup radnim prostorijama u ponedeljak, prvog radnog dana naredne sedmice, a do tada videćemo", rekao je Čuljević koji tvrdi da ovaj štrajk nema nikakvog osnova.

"Malo koje preduzeće je u 2009. godini isplatilo 12 zarada, a u ovoj smo primili dve, doprinosi i druga davanja se redovno isplaćuju i umesto da idemo ka tome da se kombinat što pre privatizuje i da posao nađe još 1500 ljudi, mi radimo nešto što je sasvim suprotno tome", rekao je Čuljević.

 

Nadležne komisije rade na proceni imovine i katastarskom sređivanju površine na kojoj se nalazi TK Raška. Tek kada se to završi ući će se u privatizaciju, a 63 zaposlenih mogu da izaberu da li će ostati da rade kod novih poslodavaca ili će napustiti preduzeće uz socijalni program.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here