Freepik

Premijer Australije Skot Morison raspisao je savezne izbore za subotu 21. maja. Prema njegovim rečima, građani će birati između “snažne i neizvesne budućnosti“.

Startujući 41-dnevnu kampanju u Parlamentu, Morison je istakao da njegova vlada nije bila savršena, ali je pružala rezultate i građani je poznaju.

S druge strane, kazao je, nalazi se laburistička opozicija koju ne poznaju.
– Radi se o našoj zemlji i njenoj budućnosti. Ovo je izbor između jake ekonomije i laburističke opozicije koja bi je oslabila – istakao je on.

Premijer je, između ostalog, ukazao i na odgovor vlade na pandemiju, ukazujući na “desetine hiljada“ spasenih života, kao i na stopu nezaposlenosti za koju se predviđalo da će dostići 15%, a do sada je 4%.

– Pred nama je još mnogo neizvesnosti. Razumem da su ljudi umorni od politike dok idemo na ove izbore. Ali ovi izbori i ova kampanja su neverovatno važni – naglasio je Morison.
Lider laburista, Entoni Albanez, kao predstavnik Laburista za premijera je rekao da je za “bolju budućnost”.

– Australijci zaslužuju bolje. Ova vlada nema dnevni red za danas, a kamoli viziju za sutra. Ako budem imao čast da služim kao vaš premijer, mogu vam obećati ovo – vodiću se integritetom i odnosiću se prema vama s poštovanjem. Vratiću veru u naš politički sistem, tako što ću se osloboditi otpada i truleži i uspostaviti jaku antikorupcijsku komisiju – naglasio je Albanese.

Uprkos tome što su Liberalnu stranku uzdrmale unutrašnje podele tokom svog mandata u vladi, Morison je takođe, odlučio da istakne stabilnost vlade, rekavši da je njegov tim bio “testiran” u teškim vremenima.

– To je izbor između snažnog i testiranog vladinog tima koji je pokazao sposobnost da donosi teške odluke u teškim vremenima i laburističke opozicije koja je bila toliko fokusirana na politiku u poslednjih nekoliko godina da još ne mogu da kažu šta rade, ko su ili u šta veruju i za šta se zalažu – ocenio je Morison.

Međutim, Albanese je odbacio premijerove kritike da laburisti ne znaju šta predstavljaju.

– Australijanci znaju da imam dug staž u javnoj službi. Oni znaju da je to definisano saradnjom, a ne sukobom. Jedinstvom, a ne podelom. Postizanjem ishoda. Spremni smo za vladu, bićemo najiskusnija nova laburistička vlada u istoriji – istakao je Albaneze.

Šef australijske izborne komisije, Tom Rodžers, kaže da će ovi izbori biti najveći, najskuplji i verovatno najkompleksniji u Australiji.

Najnovija anketa Gardijana pokazuje da Koalicija počinje kampanju sa minusom, imajući u vidu da se 50% odlučilo za Laburiste, za Koaliciju bi glasalo 45, a pet odsto ispitanika nije nije se opredelilo ni za jednu od dve stranke.

Ko se kandiduje?

Izbori će biti bitka između premijera Skota Morisona, koji predvodi koalicionu vladu (Liberalna partija i Nacionali) i izazivača Entonija Albanezea, koji predvodi Australijsku laburističku partiju.

Vlada ulazi u izbore sa 76 od 150 mesta, što znači da će morati da zadrži isti broj pozicija da bi formirala većinsku vlast.

Laburisti, koji imaju nominalnih 69 mesta, zahvaljujući nekim izmenjenim izbornim granicama, moraće da prikupe još najmanje sedam mesta da bi osvojili većinu.

Međutim, tu je i mnoštvo manjih stranaka koje se takođe kandiduju, a nekoliko nezavisnih visokoprofiliranih koji žele da zbace etablirane političare sa njihovih mesta.

Ako Koalicija i Laburisti ne osvoje dovoljno mesta da formiraju većinu, moraće da se obrate tim strankama i nezavisnim strankama, kako bi formirali manjinsku vladu.

Prevremeno glasanje

Narednih šest nedelja, političari će iskoristiti sve moguće adute da se približe Ozijima kako bi im poverili glas da vode zemlju naredne tri godine.

Biračka mesta biće otvorena od 8 do 18 sati po lokalnom vremenu.

Možete glasati prevremeno, bilo lično ili poštom iz niza razloga:

– ako ste van biračkog tela za koje ste upisani da glasate (na dan glasanja),
– ako ste dalje od osam kilometara od glasačke pozicije,
– ako ste ozbiljno bolesni ili se spremate da rodite,
– ako ste u zatvoru,
– ako putujete,
– ako niste u mogućnosti da napustite posao,
– ako ste nemi birač.

U navedenim slučajevima možete da glasate od 9. maja.

Kazna 20 dolara

Poslednji dan za prijavljivanje za glasanje putem pošte jeste sreda, 18. maj.
Ukoliko ste upisani u glasačke spiskove u obavezi ste da se pojavite na dan izbora. Administrativna kazna je 20 dolara ako to ne učinite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here