EPA-EFE
Predsednik SAD Džozef Bajden

Republikanci su optužili Bajdena da je dopustio da američki vojnici postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbeći vazdušnu odbranu.

Ubistvo trojice američkih vojnika i ranjavanje više desetine drugih u nedelju, za koje su odgovorni pripadnici oružanih grupa koje podržava Iran, jača politički pritisak na predsednika Džoa Bajdena da zada udarac direktno Iranu, što je dosad oklevao da učini iz straha da ne podstakne širi rat.

Bajdenove opcije odgovora mogle bi da variraju od ciljanja iranskih snaga izvan, pa čak i unutar Irana, ili opreznijeg osvetničkog napada isključivo protiv odgovornih pripadnika oružanih grupa koje podržava Iran, kažu stručnjaci.

Od izbijanja rata Izraela i Hamasa u oktobru, američke snage na Bliskom Istoku više od 150 puta napale su snage koje podržava Iran u Iraku, Siriji, Jordanu i uz obalu Jemena.

Međutim, do nedeljnog napada na udaljenu bazu “Tower 22” blizu jordanske severoistočne granice sa Sirijom u napadima nisu ubijeni američki vojnici niti je bilo toliko ranjenih.

To je Bajdenu omogućilo politički prostor za američku odmazdu, nanoseći štete snagama koje podržava Iran bez opasnosti od direktnog rata sa Teheranom. Bajden je rekao da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti, ali nije izneo više detalja.

“Vojnici kao meta”

Republikanci su optužili Bajdena da je dopustio da američki vojnici postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbeći vazdušnu odbranu. Kažu da se to dogodilo u nedelju, kada je jedan jednosmerni napadački dron rano ujutro udario u blizini kasarne u bazi.

Kao odgovor, kažu, Bajden mora da napadne Iran.

– Ostavio je naše vojnike kao mete – rekao je republikanac, američki senator Tom Koton. “Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, i u Iranu i širom Bliskog Istoka”, dodao je.

Bivši predsednik Donald Tramp, koji se nada da će se suočiti sa Bajdenom na ovogodišnjim predsedničkim izborima, opisao je napad kao “posledicu slabosti i predaje Džoa Bajdena”.

Bajdenova administracija rekla je da se veoma trudi da zaštiti američke vojnike širom sveta.

Upitna strategija

Demokratska zastupnica Barbara Li otvoreno je izrazila zabrinutost da Bajdenova strategija zadržavanja sukoba Izraela i Hamasa u Gazi ne uspeva.

– Kao što sada vidimo, rat izmiče kontroli. Počinje da se pojavljuje ​​kao regionalni rat, a nažalost, SAD i naši vojnici su ugroženi – rekla je Li i ponovo pozvala na prekid vatre u izraelsko-palestinskom ratu.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je u ponedeljak da Teheran nije bio umešan u napad bespilotnom letelicom, u kojem su ubijena trojica pripadnika američke vojske u severoistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

U saopštenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz Misije kažu da Iran nije imao nikakve veze sa napadom na američku bazu.

Dodaju i kako “postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regionu, koje uzvraćaju na napade”.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here