EPA-EFE
Američki vojnici

SAD razmatraju razne opcije kada se radi o odgovoru na napad na američku bazu na Bliskom istoku, uključujući mogućnost tajne operacije protiv Irana, javila je američka novinska agencija Blumberg.

Prema pisanju agencije, napad, u kojem su poginula trojica američkih vojnika, “izazvaće snažniji odgovor” iz Vašingtona, koji će premašiti razmere onoga što su SAD preduzele nakon početka sukoba na Bliskom istoku.

Agencija navodi da je među potencijalnim reakcijama “tajna operacija u kojoj će Amerika izvršiti napad na Iran”. Blumberg napominje da Vašington neće najaviti svoje učešće u pomenutoj kampanji.

U izveštaju se ističe da bi SAD “mogle da ciljaju iranske zvaničnike”.

“Bez obzira na to šta uradi Vašington, predsjednik SAD Džozef Bajden moraće da donese jednu od najkonsekventnijih odluka u svom mandatu, a to bi moglo da vodi ka direktnom sukobu Vašingtona i Teherana”, dodaje Blumberg.

Pres-služba Bele kuće objavila je ranije Bajdenovo saopštenje u kojem se navodi da su u napadu dronom na američku vojnu bazu u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, poginula trojica američkih vojnika i da je veliki broj njih ranjen.

Centralna komanda SAD saopštila je da su povređena 34 vojnika, od kojih su osmorica evakuisana iz Jordana.

Ministar za komunikacije u Vladi Jordana Muhanad Mubaidin odbacio je izjavu Bajdena da su američke snage napadnute na jordanskoj teritoriji. On je rekao da je napadnuta baza u Tanfu, u Siriji, blizu jordanske granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here