Rasulo u Iraku

0

 

Novi rat: Irački vojnici pretresaju civile
 

 

Iračka dominantno šiitska vlada premijera Nurija al Malikija i dalje je paralizovana i nesposobna da pruži pravi odgovor izazovu koji su pred nju bacili islamski ekstremisti koji su okupirali za samo nedelju dana velika prostranstva Iraka koja su naseljena sunitima. U ruke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) – koja zagovara stvaranje islamističke države na teritorijama nekoliko sadašnjih zemalja – pali su veliki gradovi Mosul, Tikrit, ali i policijske i vojne baze, pošto je iračke snage bezbednosti zahvatilo rasulo.
Ovo je najveća pretnja stabilnosti Iraka, otkako su se američke trupe 2011. godine povukle iz te zemlje, tvrdi američka agencija AP i dodaje da sve to gura zemlju ka provaliji u kojoj će biti podeljena na sunitske, šiitske i kurdske zone. Tzv. Islamska država Iraka i Levanta je najavila pohod na Bagdad, udružena sa pristalicama svgrnutog i ubijenog iračkog lidera Sadama Huseina, kao i sa drugim nezadovoljnim sunitima.
Na severu Iraka, Kurdi su iskoristili "gužvu", pa su u etnički mešovitom gradu Kirkuku zauzeli vazduhoplovnu bazu i druge vojne punktove koje je iračka armija napustila.
Iz jedne baze severno od Bagdada odletela su tri aviona puna hitro evakuisanih Amerikanaca. Nemačka je zatražila od svojih građana da smesta napuste delove Iraka, uključujući Bagdad. Predsednik SAD Barak Obama je rekao da će Iraku biti potrebna veća pomoć Amerike. Navodno, Vašington razmatra eventualnu upotrebu bespilotnih letelica nad Irakom.
 

Ko ratuje protiv koga?

Iračka vlada raspolaže bezbednosnim snagama od 930.000 ljudi i na papiru se čini da bi trebalo lako da povrate kontrolu od "stotina militanata" koji su zauzeli Mosul. Grupa ISIL je osnovana aprila 2013. godine i praktično je "izrasla" iz Al Kaide u Iraku. Iako ih se Al Kaida u međuvremenu odrekla, pripadnici ISIL glavni su džihadisti koji se bore protiv snaga Bašara el Asada u Siriji. Grupu čine hiljade boraca, a zapadni izveštači iz regiona ocenjuju da se čini da je ISIL oduzela Al Kaidi "titulu" najopasnijih džihadista na svetu. Organizaciju predvodi Abu Bakr al Bagdadi, Iračanin za kojeg se veruje da je rođen 1971. u Samari, severno od Bagdada i koji se pridružio ekstremistima posle američke invazije 2003.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here