Tanjug
Zdravko Krivokapić

Višemesečna kriza u Crnoj Gori kulminirala je otvorenim ratom u vrhu vlade. Pljušte međusobni zahtevi za smene, pa je tako, odmah posle inicijative Dritana Abazovića, potpredsednika vlade i lidera URA, za smenu predsednika vlade Zdravka Krivokapića, premijer odgovorio istom merom – inicijativom zatražio smenu Abazovića.

Međutim, kako pišu podgoričke “Vijesti” lider URA se neće zadržati na tome, već će predložiti još jednu smenu i to predsednika Skupštine Alekse Bečića. A konačni obračun bi, prema ocenama, mogao da se desi početkom februara na vanrednom skupštinskom zasedanju.

Istovremeno, Tviter je za crnogorske političare postao poprište političkih stavova, sukoba i mišljenja. Državnom sekretaru u Ministarstvu finansija Janku Odoviću je ova mreža poslužila da podseti da je u toku i postupak interpelacije, odnosno ocene rada predsednika države Mila Đukanovića i iznese stav da zato i ne čudi da se Đukanović “bori za život” i, preko URA i SNP, pokušava da sruši vladu.

– Ministri “najbolje vlade na svijet” oči jedni drugima povadiše u borbi za fotelje, prokomentarisao je krizu vlade, Nebojša Medojević, jedan od lidera DF koji je čelnik Pokreta za promene.

I Krivokapić je odabrao Tviter da saopšti da je Milojka Spajića, ministra finansija, predložio za novog potpredsednika vlade i da objavi dokument o zahtevu vlade za vanredno zasedanje parlamenta 3. februara u 11 sati.

Kriza vlasti ne traje od juče, već pola godine i ovo je kulminacija, ocenio je Andrija Mandić, jedan od lidera DF i istakao da se ne sme drugačije dozvoliti promena volje većine građana, već samo novim izborima.

– Oni koji su formirali većinu u parlamentu, iskazali su da niko od njih neće raditi sa DPS-om ni konstituisati vlast posle izbora. Kako će se sve razvijati posle inicijative, teško je pretpostaviti – kazao je Mandić i dodao da gledano s distance “nije bilo slučajno što nije dozvoljena rekonstrukcija u okviru parlamentarne većine za koju je bio DF”.

Inače, Dritan Abazović hoće manjinsku vladu bez najjačeg DF i Đukanovićevog opozicionog DPS, a Krivokapić rekonstrukciju postojeće ili vanredne izbore u maju.

I Vladimir Pavićević direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije ocenjuje da je crnogorska vlada u krizi, takoreći od osnivanja i da bi inicijativa Abazovića za njenu smenu trebalo bi da vodi rešavanju te krize. On smatra da je Krivokapićeva vlada “već pala”, a izbore vidi kao najbolje rešenje. Abazović se, kaže Pavićević za “Vesti”, rešio na inicijativu na osnovu zapažanja da je mnogo građana nezadovoljno učinkom vlade, pa se odlučio na ono što očekuju, a to je preispitivanje poverenja vladi.

– Ključan je epilog inicijative. U skupštini je više od 41 poslanika što je većina i samo čekaju da se glasa protiv vlade Krivokapića i za izglasavanje nove vlade ili prevremene izbore – ukazao je i dodao da ako nova vlada bude izabrana, ključni u njoj će biti Abazović i Vladimir Joković iz SNP.

On smatra da se DF mudro ponaša i insistira da se prati politička logika prema kojoj u vladi mora da bude mesta za političare iz najmoćnijeg saveza, a u osvrtu na Milov DPS, kaže da su u konstantnom padu rejtinga i poseća da je Abazović garantovao da nikoga iz DPS neće biti u manjinskoj vladi.

– Moj stav je da su prevremeni izbori u ovim okolnostima najbolje rešenje i da građani u maju ili junu kažu šta je njihova volja na osnovu koje bi se formirala demokratska vlada koja će davati rezultate, a DPS se učvrstiti u opoziciji – zaključio je Pavićević.

“Trepni, ako si ucenjen”

Pozivom Abazoviću da “trepne” i tako signalizira da li je ucenjen, a ako nije da kaže šta je u pitanju kako bi ga zaštitili, oglasio se ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović koji je, kako prenosi “Dan”, ukazao da postupci lidera URA nisu logični.

– Šta god da je, nije vredno obraza, jer nisi izdao samo vladu i narod, već i zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore – naveo je između ostalog.

Na građanima je

Ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke poručila je da nije na SAD-u to da li su manjinska vlada, rekonstrukcija postojeće ili vanredni izbori put do parlamentarne stabilnosti, već na građanima Crne Gore.

Ona je za TV CG rekla da ne želi da spekuliše ko bi mogli da budu partneri SAD u manjinskoj vladi. Da predlog manjinska vlade ima ambicija, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za CG Tonino Picula, ali napominje da očito neće svi aplaudirati takvom političkom potezu.

Protesti

Posle inicijative za izglasavanje nepoverenja kabinetu Zdravka Krivokapića na protestu ispred zgrade vlade u Podgorici okupilo se nekoliko stotina građana. Kako prenose mediji, skup su organizovali ljudi bliski premijeru Krivokapiću. Na protestu je bilo i nekoliko poslanika demokrata Alekse Bečića, Ujedinjene CG i Prave CG koji se protive rušenju aktuelne vlade.