Privatna arhiva
Počast poginulima u Srebrenici: Okupljeni na smotri u mestu Nezuka

U Memorijalnom centru Potočari obeleženo je 28 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, a i ova godišnjica protekla je u znaku dubokih podela.

Velika farsa

Bošnjaci, već treću godinu zaredom, nisu prisustvovali komemorativnoj sednici Skupštine Srebrenice zato što se na njoj odavala počast svim žrtvama poslednjeg rata.

Istovremeno, u mestu Nezuka, kod Zvornika, u sklopu manifestacije Marš mira koji Bošnjaci organizuju u počast poginulih u Srebrenici jula 1995, održana je smotra nekadašnjih pripadnika 28. divizije Armije RBiH na kojoj su razvijane ratne i islamske zastave. Pritom su žene nosile vojne uniforme, a mališani slikani sa replikama automatskih pušaka u rukama.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, ogorčeno konstatuje da su pripadnici ove divizije, koja je bila pod komandom Nasera Orića, direktno odgovorni za smrt 3. 267 srpskih civila.

– Na toj svečanosti posebna počast je odata ženama dobrovoljcima iz te divizije, čime su se još jednom narugali srpskim žrtvama. Jedna od njih je bila Elfeta Veselji, koja je za svirepo ubistvo 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića dobila samo 13 godina zatvora. Kako vreme prolazi, muslimani se, iz godine u godinu, sve više demaskiraju i sve više pokazuju da je sve u vezi sa 11. julom obična farsa i prevara – kaže Kojić i ističe da Marš mira sve više postaje marš rata i proslava vojne jedinice koja je pod komandom Nasera Orića počinila brojna zverska ubistva Srba u Podrinju.

Lice i naličje pravde

Branimir Kojić je, komentarišući decu sa automatskim puškama i žene u uniformama, ukazao da bi Tužilaštvo BiH pohapsilo sve učesnik, da su to uradili Srbi.

– Prošle godine, kada smo duž trase Marša mira postavili fotografije ubijenih Srba morali smo da ih pomerimo kako ne bismo izazivali rasnu i nacionalnu netrpeljivost i mržnju. To što Bošnjaci bez ikakvih problema prolaze sa ratnim zastavama i u uniformama je valjda normalno. Kao što je postalo sasvim normalno da mi kada želimo da obeležimo godišnjicu ubistva vojnika u Dobrovoljačkoj moramo da skidamo čak i brojanice da ne bismo provocirali – priča Kojić.

Naglašava da porodice stradalih posebno bole dvostruki aršini Suda BiH.

– Za zločine nad Bošnjacima, Srbi su do sada dobili 650 godina zatvora, a za zločine nad Srbima, Bošnjaci su osuđeni na ukupno 29 godina zatvora. Rezultat takve “pravde” je da se na komemoraciju u Potočare svake godine sjati ceo svet, a na parastosu našim žrtvama se ne pojavi apsolutno niko – ogorčeno ističe Kojić.

Sraman čin

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić je to što su Bošnjaci bojkotovali komemorativnu sednicu Skupštine Srebrenice okarakterisao kao sraman čin odbornika, kojima nije stalo do suživota i pomirenja, već do sukoba.

– Svaka žrtva je podjednaka. Bol majke sa belom maramom jednak je bolu majke sa crnom maramom. Žrtva je žrtva i ljudi koji su stradali su izgubili najvrednije – život, roditelji su izgubili decu i to svako mora da poštuje – rekao je Grujičić.

Apsurdna situacija

Branimir Kojić kaže da učesnici Marša mira svake godine idu da se poklone žrtvama navodnog genocida.

– Danas sam sreo jednog kojem oni idu da se poklone, šeta kroz Potočare i krenuo je da se pozdravi s nekim ljudima iz kolone, možda s nekima koji kao i on imaju nadgrobni nišan. Govorim o Jusufu – Jusi Smajloviću, koji je živ i zdrav i do skoro je radio u opštini kao vozač – kaže Kojić.

Petrovdanski memorijal

Srbi godišnjicu stradanja svojih sunarodnika obeležavaju memorijalnom manifestacijom Petrovdanski dani, koja se završava danas liturgijom u srebreničkoj crkvi i polaganjem cveća na grobljima u Bratuncu, Biljači, Sasama i spomen-obeležju u Zalazju.

Ovogodišnji program nosi poruku “31. godina, zločin bez kazne”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here